Σε αυτό το άρθρο μαθαίνουμε να φτιάχνουμε με τα παιδιά μας χειροποίητες κούκλες χρησιμοποιώντας απλά υλικά που μπορεί να έχουμε στο σπίτι, δημιουργώντας τους δικούς μας μοναδικούς χαρακτήρες. Όπως θα δείτε, ακόμα και το χέρι μας μπορεί με έναν μαρκαδόρο να μεταμορφωθεί σε έναν φανταστικό ήρωα που αναλαμβάνει δράση σε μία ιστορία που έχουμε επινοήσει εμείς οι ίδιοι.

Μέσα από τη διαδικασία κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας μπορούμε να απασχολήσουμε δημιουργικά το παιδί στο σπίτι, να κινητοποιήσουμε τη φαντασία του και να το εντάξουμε στη διαδικασία της μυθοπλασίας, καθώς πλάθει το δικό του σενάριο με πρωταγωνιστές τις κούκλες που το ίδιο δημιούργησε.

5 τρόποι να φτιάξετε χειροποίητες κούκλες με τα παιδιά σας

Κούκλες- Δαχτυλάκια

Το μοναδικό που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε τους μαρκαδόρους σας. Στα δάχτυλά του το παιδί σχεδιάζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου που επιθυμεί και ένας νέος χαρακτήρας γεννιέται μπροστά του. Αφήστε το ελεύθερο να ζωγραφίσει όσα δάχτυλα θέλει (θα μπορούσε να δημιουργήσει μία παρέα με 10 φανταστικούς φίλους) και στη συνέχεια, δώστε πνοή στους χαρακτήρες που επινοήσατε. Οι μαρκαδόροι του εμπορίου που προορίζονται για παιδιά και σχολική χρήση είναι μη τοξικοί και καθαρίζουν εύκολα με σαπούνι και νερό. Για να βοηθήσετε το παιδί στη διαδικασία της μυθοπλασίας, μπορείτε να το παρακινήσετε να σκεφτεί ονόματα για τους φίλους που δημιούργησε, να σκεφτεί εάν είναι φίλοι, οικογένεια, τι τους αρέσει να κάνουν κ.ο.κ.

χειροποίητες κούκλες

Φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά χειροποίητα παιχνίδια με υλικά απ’ τη φύση και ανακυκλώσιμες συσκευασίες!

Κούκλες από ρολά χαρτιού

Κρατήστε μερικά ρολά από το χαρτί υγείας και με τις τέμπερες βάψτε τα όπως επιθυμείτε. Μπορείτε να κόψετε σε λωρίδες τη μία μεριά του ρολού, έτσι ώστε να φτιάξετε μαλλιά. Εάν έχετε, μπορείτε να κολλήσετε ματάκια ή όποιο άλλο υλικό σας αρέσει για να διακοσμήσετε τις νέες σας κούκλες. Ένα θετικό με αυτού του είδους τις κούκλες είναι ότι μπορείτε να βάλετε το χέρι σας μέσα και να τις στερεώσετε, έτσι ώστε να παίξετε κουκλοθέατρο. Και σε αυτήν την περίπτωση, μιλήστε με το παιδί για τον φανταστικό χαρακτήρα που δημιούργησε, το όνομά του, το μέρος που μένει και τους φίλους που έχει. Μία ιστορία θα γεννηθεί αυθόρμητα από το παιδί. Και να θυμάστε, στις ιστορίες που επινοούν τα παιδιά, τίποτα δεν αποκλείεται και τίποτα δεν είναι λάθος!

Κούκλες από γλωσσοπίεστρα

Ένας επίσης εύκολος τρόπος να δημιουργήσετε τους δικούς σας ήρωες είναι να χρησιμοποιήσετε γλωσσοπίεστρα. Στο εμπόριο υπάρχουν σε φυσικό χρώμα (του ξύλου) και πολύχρωμα. Διαλέξτε ό,τι σας αρέσει, κολλήστε ή ζωγραφίστε μάτια και σχεδιάστε με μαρκαδόρο τα χαρακτηριστικά. Είναι πολύ εύκολο να κρατηθούν και από παιδιά μικρών ηλικιών, να αποθηκευτούν σε ένα κουτί, καθώς δεν πιάνουν πολύ χώρο και το παιδί να σχεδιάσει επάνω εύκολα ό,τι του αρέσει καθώς είναι επίπεδα.

Κούκλες από ξύλινα πιρουνάκια

Επίσης ένας πρωτότυπος τρόπος με πολλές επιλογές είναι οι κούκλες φτιαγμένες από ξύλινα πιρούνια. Εάν το παιδί είναι λίγο μεγαλύτερο (από 4 και πάνω) μπορεί με χαρτί να δημιουργήσει τα μαλλιά της κούκλας και τα ρούχα της και έπειτα να τα κολλήσει επάνω στο πιρούνι. Εάν είναι μικρότερο, μπορεί εύκολα να ζωγραφίσει με μαρκαδόρο τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τα ρούχα της κούκλας. Το θετικό με αυτό το υλικό, όπως και με τα γλωσσοπίεστρα, είναι ότι ο μαρκαδόρος στεγνώνει αμέσως και μπορούμε κατευθείαν να αρχίσουμε το παιχνίδι!

Δημιουργικό παιχνίδι στο σπίτι με τα παιδιά αξιοποιώντας ένα κουτί παπουτσιών

Κούκλες με μπάλες από φελιζόλ και ξύλινα καλαμάκια

Για αυτόν τον τύπο κούκλας το παιδί εάν είναι έως 4-5 χρονών είναι πιθανό να χρειαστεί λίγη περισσότερη βοήθεια από εμάς. Η μπάλα από φελιζόλ αποτελεί το κεφάλι της κούκλας. Πάνω της κολλάμε με ατλακόλ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε για τα χαρακτηριστικά του προσώπου της (π.χ. κουμπιά για μάτια, νήμα για μαλλιά). Έπειτα, καρφώνουμε στη μπάλα ένα καλαμάκι ξύλινο για σώμα. Στη συνέχεια, κόβουμε το ύφασμα της επιλογής μας που θα αποτελέσει το ρούχο της κούκλας και ανοίγοντας μία τρύπα στο κέντρο του, το περνάμε από το καλαμάκι φέρνοντάς το έως το κεφάλι της κούκλας. Με μία κορδέλα, μπορούμε να δέσουμε και να σφίξουμε το σημείο που αποτελεί τον λαιμό, έτσι ώστε να μη φύγει το ρούχο, και η κούκλα μας είναι έτοιμη για μία παράσταση κουκλοθέατρου!

Από την πιο απλή έως την πιο πολύπλοκη κατασκευή κούκλας, να θυμάστε ότι σημασία έχει να ενθαρρύνουμε το παιδί να εκφραστεί ελεύθερα, να το παρακινούμε να μας μιλά για όσα δημιουργεί και να διατυπώνει τις ιδέες του και φυσικά, να το επιβραβεύουμε για όσα κατάφερε. Παίξτε με το παιδί σας, δημιουργήστε μαζί του τους δικούς σας χαρακτήρες και να είστε βέβαιοι ότι θα το απολαύσετε όλοι πολύ!

Καλό παιχνίδι!

Μαρία Πρέβεζα
Νηπιαγωγός- Μουσειολόγος
Δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News