Τρίμηνη παράταση για το Brexit αιτήθηκε η Τερέζα Μέι με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Η παράταση για το Brexit που ζήτησε η Μέι είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου. Το αίτημα για παράταση του διαζυγίου θεωρείτο βέβαιο, καθώς είχε προαναγγελθεί δια στόματος υπουργού της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην επιστολή της, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός σημειώνει πως στόχος εξακολουθεί να είναι μια «διατεταγμένη» έξοδος από την Ε.Ε., αλλά και ότι πρόθεσή της είναι να επαναφέρει τη συμφωνία που έχει ήδη συνάψει, στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μπορεί το σχέδιό της για το Brexit να καταψηφίστηκε σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις με μεγάλη πλειοψηφία, ωστόσο, η Μέι ήλπιζε πως θα κατάφερνε να το περάσει σε μια τρίτη ψηφοφορία, πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Όμως, το σχέδιό της «ναυάγησε» μετά την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, το βράδυ της Δευτέρας. Ο ίδιος αποφάσισε ότι δεν μπορεί να έρθει σε ψηφοφορία εκ νέου ένα σχέδιο που έχει ήδη απορριφθεί από το σώμα, επικαλούμενος μια κοινοβουλευτική παράδοση τεσσάρων αιώνων.

Η απάντηση της Ε.Ε.

Απ’ την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως δεν συμφωνεί με την πρόταση για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με έγγραφο της Ε.Ε. που επικαλείται το Reuters.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. σημείωσαν πως οι ηγέτες που συναντήθηκαν με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό αντιμετώπισαν μια «δυαδική» επιλογή: Μια μικρή καθυστέρηση του Brexit από τις 29 Μαρτίου έως τις 23 Μαΐου και μια μεγάλη καθυστέρηση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, με τη Βρετανία να είναι υποχρεωμένη να διοργανώσει Ευρωεκλογές στις 23 Μαΐου.

“Κάθε παράταση που προσφέρεται στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει είτε να διαρκέσει έως τις 23 Μαΐου 2019 είτε να είναι σημαντικά μεγαλύτερη και να απαιτήσει ευρωπαϊκές εκλογές”, σημειώνεται στο έγγραφο.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί η λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και η ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι σε περίπτωση επέκτασης της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ένωση, το Λονδίνο θα πρέπει «στο πλαίσιο πνεύματος ευπειθούς συνεργασίας να δεσμευθεί σε εποικοδομητική αποχή» στην λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα όπως ο προϋπολογισμός και η πλήρωση σημαντικών ευρωπαϊκών πόστων μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν το αίτημα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμα:

Η μπάλα στο γήπεδο της Ε.Ε. | Θα αποφασίσει εάν δέχεται την παράταση του Brexit

Photo: TOBY MELVILLE/REUTERS