Συγκαλείται σήμερα, Πέμπτη, στη Βρετανία η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων απ’ τον υπουργό Εσωτερικών, Σατζίντ Ντάβιντ, μετά την έκθεση δύο ατόμων στον νευροτοξικό παράγοντα Ναβιτσόκ στη νότια Αγγλία.

Ο νευροτοξικός παράγοντας Ναβιτσόκ δηλητηρίασε ζευγάρι στη Βρετανία. Πιο συγκεκριμένα, ένας άνδρας και μια γυναίκα, υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, βρέθηκαν αναίσθητοι σε οίκημα στο Έιμσμπερι το Σάββατο.

Η περιοχή είναι σε μικρή απόσταση από το Σάλσμπερι, την περιοχή όπου ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας, Σεργκέι Σκρίπαλ, και η κόρη του Γιούλια είχαν δηλητηριαστεί με την ίδια νευροτοξική ουσία στις αρχές Μαρτίου.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Σατζίντ Ντάβιντ σχολίασε πως αυτό το συμβάν «ακολουθεί την θρασεία και βάρβαρη επίθεση η οποία διαπράχθηκε στο Σάλσμπερι τον Μάρτιο.

Αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη) θα προεδρεύσω σε μια συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων COBR για τη συνεχιζόμενη έρευνα

Τα δύο άτομα βρέθηκαν αναίσθητα και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της περιοχής.

Όπως ανέφεραν οι βρετανικές Αρχές, το ζευγάρι εκτέθηκε στην ίδια τοξική ουσία, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση του «διπλού» κατάσκοπου, Σεργκέι Σκριπάλ, και της κόρης του.

«Γίνονται τώρα επιπρόσθετες εξετάσεις για να εξακριβωθεί η ουσία που οδήγησε στο να ασθενήσουν τα δύο πρόσωπα και αντιμετωπίζουμε τις συνθήκες γύρω από το συμβάν αυτό με ανοιχτό μυαλό», αναφερόταν στην πρώτη ανακοίνωση των Αρχών για την κατάσταση του ζευγαριού.

Διαβάστε επίσης:

Επιβεβαιώνονται τα βρετανικά ευρήματα για τη δηλητηρίαση Σκριπάλ

Photo: © Henry Nicholls / Reuters