Οι αιτούντες άσυλο θα σταλθούν σε Ελλάδα και Ιταλία, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ σχετικά με το προσφυγικό, τονίζοντας πως οι συζητήσεις με τις δύο χώρες θα γινουν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αιτούντες άσυλο θα σταλθούν σε Ελλάδα και Ιταλία ξεκαθάρισε ο κ. Ζεεχόφερ υνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ, και δεν θα παραμείνουν στην Αυστρία.

Κανείς εδώ δεν θέλει η Αυστρία να είναι υπεύθυνοι για τους αιτούντες άσυλο, την ευθύνη έχουν Ιταλία και Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τους μετανάστες στην Ουγγαρία, που προέρχονται από την Ελλάδα

Ο Γερμανός ΥΠΕΣ, χαρακτήρισε το προσφυγικό “περίπλοκο και δύσκολο” ενώ επισήμανε πως «θα πρέπει να διαπραγματευτεί η Μέρκελ με τον Τσίπρα και τον Κόντε».

Σύμφωνα με τον Ζεεχόφερ, ο Ορμπάν είναι εκτιμά πως όλοι οι πρόσφυγες στην Ουγγαρία προέρχονται από την Ελλάδα και επομένως η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για εκείνους.

«Όσο δεν υπάρχει κανένας νέος κανόνας, το Δουβλίνο θα πρέπει να εφαρμοστεί, είναι το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο πρέπει να τηρείται από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας», δήλωσε ο καγκελάριος Kουρτς.

Γερμανία και Αυστρία θέλουν να κλείσουν τη «Νότια Διαδρομή» για τους πρόσφυγες

Να σημειωθεί πως Γερμανία και Αυστρία θέλουν να κλείσουν τη «Νότια Διαδρομή» για τους πρόσφυγες, όπως ανακοίνωσαν Χορστ Ζεεχόφερ και Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο κ. Κουρτς τόνισε πως ο στόχος είναι να περιορίζουν τη ροή από τη Μεσόγειο με τον κ. Ζεεχόφερ να μιλά για «πλήρες κλείσιμο» της «Νότιας Διαδρομής», σημειώνοντας ότι στο Ίνσμπρουκ προτίθεται να συζητήσει με τους ομολόγους του για εκείνα που πρέπει να γίνουν από κοινού για το κλείσιμο της Διαδρομής.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε πως δεν πρόκειται για ένα εύκολο έργο αλλά χρειάζονται συζητήσεις ώστε στο τέλος τα κεντρικά σημεία των συμφωνιών θα πρέπει να τεθούν από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων, και γι΄αυτό η κα Μέρκελ θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνίες με τους πρωθυπουργούς τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ιταλίας.

Διαβάστε επίσης:

Συμβιβασμός Μέρκελ- Ζεεχόφερ: Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Photo: EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ