Εκκενώθηκαν τρία σπίτια που κινδυνεύουν από πτώση βράχου στην περιοχή Παναγούλα Ζακύνθου, μετά από τον μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε την Παρασκευή στο νησί.

Εκκενώθηκαν τρία σπίτια στη Ζάκυνθο, όπου διέμεναν οικογένειες. Τα σπίτια κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμα, καθώς κινδυνεύουν από βράχο που αποκολλήθηκε από το βουνό που βρίσκεται πίσω απ’ αυτά.

Σημειώνεται ότι στο σημείο βρέθηκαν από την Παρασκευή κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ το σημείο επισκέφθηκε σήμερα Σάββατο, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση προς τις τρεις κατοικίες, ενώ η μία οικογένεια φιλοξενείται στα κτίρια του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου.

Έλεγχοι στο λιμάνι Ζακύνθου

Μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ, πραγματοποίησαν το Σάββατο με τη συνδρομή δυτών, ελέγχους σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου, προκειμένου να εξακριβώσουν τις ζημιές που προκάλεσε η μεγάλη σεισμική δόνηση στη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν τουλάχιστον οκτώ σεισμικές δονήσεις με ένταση από 4 έως 4,8 Ρίχτερ κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού των 6,4 Ρίχτερ.

Οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα σε επιφυλακή, ενώ οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι αναμένεται ένας ακόμη ισχυρός μετασεισμός των 5,8 Ρίχτερ, που όπως αναφέρουν είναι απαραίτητος για την πλήρη εκτόνωση του φαινομένου.

Σε δηλώσεις του, το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι θα πρέπει εντός της μίας εβδομάδα να υπάρξει ένας μεγάλος μετασεισμός 5,7-5,8 Ρίχτερ για να περάσουμε στην κανονικότητα.

«Περιμένουμε έναν αριθμό μετασεισμικών δονήσεων μικρότερες και λιγότερες, θα πρέπει να υπάρξει και ένας μεγάλος μετασεισμός 5,7-5,8 Ρίχτερ μέσα σε μία εβδομάδα ώστε να περάσουμε στην κανονικότητα. Ένας σεισμός αυτής της έντασης δεν είναι μεγάλος σεισμός, είναι δεκάδες φορές μικρότερος από αυτόν τον πρώτο που εκδηλώθηκε και δεν θα επηρεάσει τις κατασκευές», τόνισε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε πως το νησί βρίσκει ξανά τους ρυθμούς του:

Το νησί μπαίνει σε μια κανονικότητα.Σε αυτό βοήθησε ότι δεν είχαμε θύματα. Οι Ζακυνθινοί έχουν συνηθίσει τους σεισμούς, η κανονικότητα θα πρέπει να ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες. Συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών ειδικά στο λιμάνι που υπήρξαν και οι μεγαλύτερες καταστροφές

Ο ίδιος ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει ντόμινο από τον πρώτο σεισμό πως «ένας σεισμός αυτού του μεγέθους είναι οριακά για να προκαλέσει ντόμινο σε κάποια περιοχή, ειδικά προς τον βορρά δεν μπορεί να δημιουργήσει τέτοια φαινόμενα, αν συμβεί αυτό θα είναι προς τα νότια, ωστόσο, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακριά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα».

Νέες κατολισθήσεις στην παραλία του Ναυαγίου

Ταυτόχρονα, ο κ. Λέκκας έκανε λόγο και για νέες κατολισθήσεις στην παραλία του Ναυαγίου, ενώ μίλησε και για αλλαγή στο χρώμα της θάλασσας λόγω των εκτεταμένων καταπτώσεων.

Χαρακτηριστικά ο ίδιος δήλωσε ότι: «Ουσιαστικά συνεχίζεται το φαινόμενο που είχε ξεκινήσει πριν από έναν μήνα περίπου. Οι κατολισθήσεις είναι πολύ μεγάλες. Πετάξαμε με ελικόπτερο στην περιοχή του Ναυαγίου. Είναι εντυπωσιακό το φαινόμενο ότι ολόκληρες πλευρές έχουν αποκολληθεί και πέσει στην θάλασσα, με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει το χρώμα της σε ανοιχτό μπλε, γεγονός που καταδεικνύει πως ότι έχουμε πολύ μεγάλες καταπτώσεις στην περιοχή του Ναυαγίου».

Διαβάστε ακόμη:

Καρέ- καρέ η πορεία που έκανε το τσουνάμι απ’ τη Ζάκυνθο στην Ιταλία (Video)

Photo: Eurokinissi