«Ο Αλέξης Τσίπρας κι εγώ υπογράψαμε μια ιστορική συμφωνία. Δείξαμε ότι μπορούμε να σπάσουμε τα πολιτικά στερεότυπα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, κατά την ομιλία του στο Μόναχο, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

Ο κ. Ζάεφ σημείωσε ακόμη ότι για τη χώρα του «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις από την Ε.Ε., δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση του είναι έτοιμη να εκπληρώσει όσα απαιτούνται γι’ αυτή.

Μιλώντας για τους ανθρώπους που τον ενθάρρυναν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε ονομαστικά στον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο του έλεγε: «Ζόραν, η Ιστορία μετράει για μας. Μπορεί να χάσουμε, αλλά η νέα γενιά θα εκτιμήσει όλα όσα κάνουμε»:

Ξέρω ότι κάναμε το καλύτερο για τους νέους για τις επόμενες γενιές. Χάνει (ενν. ο κ. Τσίπρας) πολιτικές μονάδες, χάνω πολιτικές μονάδες. Θα τις κερδίσουμε σύντομα πίσω. Οι πολίτες μας θα δουν μόνο τα οφέλη της συνεργασίας των δύο χωρών

Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε επίσης ότι προχωρά κανονικά η εφαρμογή των όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, με την αλλαγή του ονόματος της χώρας στις πινακίδες στα σύνορα, στα δημόσια κτίρια, στις πρεσβείες κ.λπ., αλλά και ότι έχουν ήδη ενημερωθεί ο ΟΗΕ και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και τα 193 μέλη του ΟΗΕ για την αλλαγή της ονομασίας.

«Ήμασταν αποφασισμένοι να βρούμε λύση, αξιοπρεπή και αποδεκτή και για τις δύο πλευρές, να συμβιβαστούμε», πρόσθεσε ο ίδιος και ανέφερε ότι μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα «επιλέξαμε να αποφασίσουμε, όχι να καθυστερήσουμε».

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια απόφαση, όταν όλοι ισχυρίζονταν ότι ήταν απίθανο, σημείωσε ο ίδιος, αναφέροντας λίγο πιο πριν ότι: «Όταν στην άλλη πλευρά του τραπεζιού βλέπεις ένα πρόσωπο αποφασισμένο για λύση, ένα πρόσωπο με το οποίο μοιράζεσαι τις ίδιες πολιτικές αξίες, έχεις όλα τα απαραίτητα συστατικά για φιλική σχέση και ατμόσφαιρα προκειμένου να φτάσεις σε αμοιβαία αποδεκτή λύση. Βάλαμε την φιλική μας σχέση στα θεμέλια της φιλικής σχέσης των δύο χωρών μας. Αυτό είναι το πολυτιμότερο όφελος».

Σχετικά με την ενσωμάτωση της χώρας του στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ, ο κ. Ζάεφ σχολίασε ότι η ένταξη θα δώσει αποφασιστική συνεισφορά στην εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας, αλλά και ότι: «Σήμερα είμαστε έτοιμοι – πολιτικά και θεσμικά. Αποκτήσαμε έναν καλό φίλο, που ήταν ακόμη και πριν καλός φίλος. Τώρα όμως θα έχουμε τον καλύτερο φίλο».

«Το να είσαι το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει διαρκή ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και εν τέλει περισσότερες επενδύσεις. Αμέσως μετά την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης από την Ελλάδα, πέντε εταιρείες, από την Ιταλία, την Γερμανία και τον Καναδά μας ενημέρωσαν για την απόφασή τους να επενδύσουν στην χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα μίλησε για «ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια, καθώς είναι το παλαιότερο μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή»:

Βρήκαμε τρόπο να διαχωρίσουμε την ελληνική Μακεδονία από τη δική μας. Διότι, πραγματικά, είμαστε το βόρειο τμήμα της ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας. Τώρα μιλάμε για ενέργεια, υποδομές, πολιτισμό, οικονομικές σχέσεις. Είναι πολλά να γίνουν, θα τα κάνουμε και μετά από μας σίγουρα θα συνεχιστούν

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας – Μόσχας μετά την συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι «χώρες που βρίσκουν τέτοιες λύσεις, δεν έχουν εχθρούς», τονίζοντας ακόμη ότι: «Είμαστε φιλικές χώρες και θέλουμε καλή συνεργασία με όλους – και με τη Ρωσία. Αλλά για μας δεν υπάρχει εναλλακτική από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να είμαστε ασφαλείς, να συμβάλουμε στην παγκόσμια ειρήνη. Η σταθερότητα και η ασφάλεια σημαίνει για μας και οικονομική ανάπτυξη. Η φίλη χώρα Ρωσία δεν ήταν πολύ ευτυχής. Αλλά όχι για μας ή για την Ελλάδα. Είναι επισήμως ενάντια στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αλλά δεν έχουμε αρκετές πέτρες για να επιτεθούμε στην Ρωσία. Είμαστε φιλική και ειρηνική χώρα. Θέλουμε συνεργασία».

Τέλος, ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στον ρόλο του ΟΗΕ εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την στήριξη του Οργανισμού, αλλά και στις προσπάθειες του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, Μάθιου Νίμιτς.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle, ανέφερε ότι «Είμαι ένας Μακεδόνας και είμαι ένας Μακεδόνας από τη Βόρεια Μακεδονία», ενώ τόνισε ότι η φιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα θα κρατήσει «ως το τέλος της ζωής του».

Διαβάστε ακόμη:

Τσίπρας στο Μόναχο: «Εγώ και ο Ζόραν βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»