Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία είναι ιστορικής σημασίας για μια νέα αρχή και ένα κοινό στρατηγικό όραμα. Η κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα-Ζάεφ.

Αφού υπογράφηκαν τα μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, ακολούθησε η κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα-Ζάεφ.

Κατά τις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας καλώς όρισε τον “αγαπημένο του φίλο” Αλέξη Τσίπρα και μίλησε για δύο χώρες που διαρκώς γράφουν ιστορία.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε το πρωτόκολλο συμμετοχής της Β. Μακεδονίας στο NATO, κάτι που ήταν η στρατηγική φιλοδοξία μας. Έχουμε ζητήσει από την ΕΕ να ξεκινήσουν την ενταξιακή διαδικασία της Β. Μακεδονίας για να νικήσουμε τον εθνικισμό και να δώσουμε τη δυνατότητα στην πολιτική ανάπτυξης και φιλίας να βασιλεύσει

Όπως είπε ο κ.Ζάεφ πρόκειται για μια συνάντηση ιστορικό ορόσημο, «αφήνουμε πίσω το παρελθόν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών» και όπως είπε προχωρούν με φιλικές διαθέσεις  και μια πολιτική που προάγει την ειρήνη.

Ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας μίλησε για θαρραλέες αποφάσεις και την κοινή επιθυμία για ενότητα.

«Η συμφωνία των Πρεσπών υλοποιήθηκε πλήρως», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

Ο κ Τσίπρας κι εγώ υπογράψαμε το σχέδιο δράσης. Θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή για τη χρήση εμπορικών σημάτων. Υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας και κοινά πρότζεκτ

Ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε για τα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες. «Υπογράψαμε συνεργασία για ένα νέο διασυνοριακό σημείο διέλευσης, για περαιτέρω εγγύτητα μεταξύ των δύο χωρών», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «σήμερα το απόγευμα θα υπογράψουμε την έναρξη του πρώτου επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε πως «ο Αλέξης είναι ένας πολύ καλός φίλος μου και ένας φίλος της χώρας».

Τσίπρας: Σημαντική μέρα για Βαλκάνια και Ε.Ε.

«Είναι μια σημαντική στιγμή η σημερινή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Β. Μακεδονία, μια σημαντική μέρα για τα Βαλκάνια. Γιατί πιστεύω πως προσπαθούμε να χτίσουμε ένα διαφορετικό αφήγημα, μια διαφορετική ιστορία από τις συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, τη βία και τον πόλεμο που έχουμε μάθει από μικροί ότι είναι συνώνυμα της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε προωθείται ένα αφήγημα συνεργασίας,  αλληλοκατανόησης και συνανάπτυξης. «Η επιτυχία δεν θα είναι ανάμεσα σε Ελλάδα και Β. Μακεδονία αλλά για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

O κ. Τσίπρας δήλωσε πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος όλα αυτά τα χρόνια , κάνοντας λόγω για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια σειρά από συμφωνίες σε πολύ σημαντικούς τομείς, με τον κυριότερο την οικονομία.

Αναφορικά με τον διπλωματικό τομέα «ιδρύουμε πρεσβείες», αλλά όπως είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός το “κύριο πιάτο” είναι η οικονομία.

Το κύριο πιάτο στη σημερινή μας πρώτη συνάντηση είναι η οικονομία, πρέπει να τρέξουμε, να καλύψουμε το έδαφος. Σήμερα η κυβερνητική αποστολή συνοδεύεται από μια πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας οι δύο χώρες προχωρούν στην υιοθέτηση ενός πλαισίου οικονομικών σχέσεων, όπως για παράδειγμα η προστασία επενδύσεων ή η αποφυγή διπλής φορολογίας.

Αναφορικά με τις συμφωνίες, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα, που όπως δήλωσε είναι η έμπρακτη απόδειξη βούλησης της Ελλάδας για να συμβάλλει στις οικονομικές αμυντικές δυνατότητες, στη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ενίσχυση διαλειτουργικότητας. «Σημαντικούς και κρίσιμους τομείς, όπως και η εκπαίδευση, αμυντική τεχνολογία, κυβερνοάμυνα, στρατιωτικές πληροφορίες καθώς και το air policing η επιτήρηση του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας από την Ελληνική Αεροπορία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, μίλησε για την αναβάθμιση οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων των δύο χωρών

Η Ελλάδα θα βοηθά με τα ραντάρ της από τη Θεσσαλονίκη στην ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρα της Β. Μακεδονίας.

Αποφασίσαμε τη σύσταση εντός του Μαΐου για να διευθετηθούν προβλήματα ανάμεσα σε επιχειρηματίες και το καταναλωτικό κοινό για τα ζητήματα εμπορικών σημάτων και επωνυμιών

Όπως είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σήμερα κλείνουν με θετικό τρόπο οι διαβουλεύσεις της επιτροπής για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα, που είναι πολύ κρίσιμα «γιατί επηρεάζουν το πώς βλέπουμε εμείς και τα παιδιά μας την ιστορία των δύο λαών, και είναι καθοριστικά για τη σχέση μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ένα στέρεο θεμέλιο, τον αμοιβαίο σεβασμό, ένα κοινό όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία. «Ωστόσο, για να γίνουν τα θεμέλια στέρεα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά στην ορθή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Έχουμε κάνει γρήγορα και σημαντικά βήματα και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η συνάντησή μας σήμερα, η επίσημη επίσκεψη μας σήμερα είναι ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός για τα Βαλκάνια αλλά και για την Ευρώπη. Είμαστε εδώ για να βρίσκουμε λύσεις, να κοιτάμε μπροστά, να χτίζουμε γέφυρες, αντί να ορθώνουμε τείχη. Δεν εγκλωβιζόμαστε από την ιστορία, διδασκόμαστε από αυτήν αλλά φτιάχνουμε και τη δική μας ιστορία. Κρίσιμο όραμα για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Εγώ θέλω να διαβεβαιώσω τον Ζόραν και όλους ότι η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος της Β. Μακεδονίας να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Αναφορικά με τις επιφυλάξεις πολλών για τη συμφωνία που αγγίζει και ευαίσθητα θέματα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως αρχίζοντας να εφαρμόζουμε τη συμφωνία και καλλιεργώντας ένα πνεύμα εμπιστοσύνης μεταξύ μας αλλά και των λαών μας και προχωρώντας σε κινήσεις συντονισμού, μέσα από συνεργασία και διάλογο, γρήγορα θα φανούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

«Εμείς δώσαμε μάχη απέναντι στα fake news αλλά η ίδια η ζωή αποδεικνύει πολλές φορές την αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας ενώ μίλησε για όλα τα θετικά βήματα της συμφωνίας που θα πείσουν και τους καλοπροαίρετους πολίτες καθώς όπως είπε οι “υποκριτές” υπάρχουν πάντα και θα υπάρχουν.

Εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική χώρα όταν ανοίγεται, Ζόραν. Τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού είναι παγκόσμια. Θα χαρούμε πολύ όταν θα δούμε να προσθέτετε τις σημάνσεις ότι αυτά είναι μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού

Όπως είπε ο κ. Ζάεφ συμφωνεί με τον κ. Τσίπρα, η συμφωνία των Πρεσπών θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Δεν πιστεύω ότι κάποιος στο μέλλον θα παραμείνει πολέμιος μιας συμφωνίας που προάγει τη συμφωνία μεταξύ δύο λαών. Θεωρώ ότι αυτή η διαμάχη είναι πολιτική κυρίως. Εμείς επικυρώσαμε το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ είναι το μέλλον μας. Όλοι οι πολίτες θα δουν τα οφέλη σε πολλούς τομείς, όπως της ενέργειας, εμπορίου, οικονομίας

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας όταν όλοι θα δουν την ειλικρινή φιλία που οικοδομείται και αναπτύσσεται, τότε θα καταλάβουν, ενώ διαβεβαίωσε για πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας και από τις δύο πλευρές που μόνο οφέλη έχει να προσφέρει.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συνέχεια της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως βρίσκεται ως Πρωθυπουργός της Ελλάδα εκπροσωπώντας το σύνολο των Ελλήνων και Ελληνίδων και αυτών που συμφωνούσαν και αυτών που διαφωνούσαν με τη συμφωνία.

Και ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει διαβεβαιώσει πως δεν θα την αμφισβητήσει στο μέλλον τη συμφωνία από όποια θέση και αν βρεθεί και το ίδιο πιστεύω πως θα γίνει και στη Βόρεια Μακεδονία. Σε δημοκρατίες ο διάλογος και οι αντιπαραθέσεις δεν είναι απλά κατανοητό αλλά και απαραίτητο, αυτονόητο. Έχουν, όμως και κανόνες και οι συμφωνίες που κυρώνονται από τα Κοινοβούλια δεσμεύουν τις κυβερνήσεις και στο μέλλον

Απ΄τη μεριά του, ο Ζόραν Ζάεφ για τη συνέχεια της συμφωνίας, δήλωσε πως «δεν έχουμε αποδείξει σε καμία από τις δύο χώρες ότι κάποιος θα καταργήσει τη συμφωνία που δημιουργεί οφέλη και για τους δύο λαούς. Οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και είμαι πεπεισμένος πως θα φέρει μόνο οφέλη και για τις δύο χώρες», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως κανένας πολιτικός δεν θέλει να πλήξει τον λαό.

Η απλή πλειοψηφία θα γίνει απόλυτη πλειοψηφία κάποια στιγμή δεν υπάρχει πολιτικός που θα προβεί σε πράξεις που πλήττουν το λαό

«Έντονο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Αξιωματούχοι λένε πως υπάρχει ανταγωνισμός μεγάλων δυνάμεων για όσα συμβαίνουν στα Βαλκάνια αλλά και στην Αν.Μεσόγειο. Πώς θα το διαχειριστούν οι κυβερνήσεις;», ήταν η ερώτηση της δημοσιογράφου.

Από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως πράγματι υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή και να αδράξουμε τις ευκαιρίες.

Πρέπει όλες οι μεγάλες δυνάμεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι λαοί έχουνε να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο, αποφασίζοντας το μέλλον. Καλοδεχούμενο αλλά όχι με όρους παλιότερων εποχών. Καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον και της Ε.Ε. αλλά εμείς πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων είναι η λύση για την εδραίωση της σταθερότητας και ανάπτυξης, καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον και άλλων δυνάμεων όπως των ΗΠΑ και της Κίνας αλλά στους πυλώνες της σταθερότητας και της ειρήνης

Ο κ. Ζάεφ συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα λέγοντας πως επιθυμούν να συνεργαστούν με όλους, δεν υπάρχουν ανοιχτές διαμάχες, θέλει σχέσεις φιλίας με όλο τον κόσμο. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον κόσμο και τις χώρες προς ανατολάς γιατί αυτό δημιουργεί καλύτερη ζωή για τους πολίτες μας», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως χαίρεται που η Ρωσία αναγνώρισε τη συμφωνία.

«Όταν η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η Ελλάδα θα προστατεύει τον εναέριο χώρο, αυτό θα είναι δωρεάν; Αν η αλλαγή Κυβέρνησης στην Ελλάδα αποσύρει την προσφορά ποιες θα είναι οι συνέπειες;», ήταν η ερώτηση δημοσιογράφου από την Βόρεια Μακεδονία.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «σκοπεύουμε να το αποφύγουμε και οι δύο αυτό στις επόμενες εκλογές που φιλοδοξούμε να κερδίσουμε, ορισμένα πράγματα που είναι επωφελή δεν αλλάζουν, έχουν σταθερή βάση».

Ρωτήσατε αν αυτή η βοήθεια που θα παρέχει η Ελλάδα στην επιτήρηση του εναέριου χώρου, αν θα δίνεται δωρεάν. Το αντάλλαγμα για εμάς είναι η σταθερότητα στη γειτονιά μας. Εμείς θέλουμε ο γείτονάς μας να είναι σταθερός

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε για ειλικρινή πρόθεση ως φίλοι και ως πολιτικοί να κερδίσουν τις εκλογές, αλλά η απόφαση ανήκει στο λαό. «Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ οικοδομούμε στρατηγικές συνεργασίες με όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ. Η χώρα μας δεν έχει εποπτεία του εναέριου χώρου της και σύμφωνα με το πρωτόκολλο μια γειτονική χώρα πρέπει να καλύπτει τους ουρανούς μας και να προάγει την ασφάλεια και σταθερότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Υπάρχει ήδη συμφωνία να καλύψουν την ασφάλεια των ουρανών,χωρίς αυτή να διακυβεύεται. Κανείς δεν θα λήξει κάτι τέτοιο γιατί βοηθά τους λαούς μας να νιώσουν ασφαλείς. Όταν δεν μπορείς να παράσχεις κάτι τέτοιο απευθύνεσαι στους γείτονές σου και είναι λογικό να απευθυνόμαστε σε γειτονικές χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ για τέτοια θέματα

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν:

Έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βόρεια Μακεδονία | Video

Photo: Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ