Σε συνέντευξη του στο Euronews ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι σε αυτό που εστιάζουν είναι η επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.

Ο Ζόραν Ζάεφ για την Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε ότι τα οφέλη και για τις δύο χώρες είναι πολλές. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη»

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει προτεραιότητα στην κυβέρνησή του και ότι δεν χρειάζεται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Αυτό που χρειάζεται, όπως ανέφερε, είναι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή με τα 2/3 της πλειοψηφίας.
Μέσα στην συνέντευξή του ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και υπογράμμισε ότι οι δυό τους εστιάζουν στην επόμενη φάση, δηλαδή στην επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.

Την παραίτηση Ζάεφ ζητάει ο ηγέτης του VMRO

Ο ηγέτης του VMRO, Κρίστιαν Μίτσκοσκι στη διάρκεια μιας έκτακτης συνέντευξης τύπου κάλεσε τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να αποκηρύξει πλήρως την Συμφωνία των Πρεσπών και να γίνουν πρόωρες εκλογές. Μετά από αυτό είπε ότι θα υπάρξουν συνομιλίες με την νέα γενική εισαγγελία της ΠΓΔΜ.

Η πρόταση που έκανε ο ηγέτης του VMRO ήταν η εξής:

«Η λύση αυτή είναι καταστροφική. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι νεκρή. Η προώθηση της συμφωνίας χωρίς συναίνεση είναι μία υπόσχεση να ολοκληρωθεί κάτι το οποίο δε μπορεί να συμβεί ούτε με τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινότητας. Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις νοθείες στην κάλπη, η κυβέρνηση απέτυχε να κινητοποιήσει τους πολίτες. Ο Ζάεφ δεν διαθέτει καμία νομιμότητα κι αξιοπιστία. Ο κόσμος έστειλε ένα μήνυμα στον Ζάεφ, ότι δεν μπορεί πλέον να είναι πρωθυπουργός και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Μία νέα κρίση θα αποδυναμώσει την εύθραυστη οικονομία και η κατάσταση για τον λαό θα γίνει χειρότερη».

Τον τελικό λόγο ο λαός θα πρέπει να τον έχει, τόνισε ο ηγέτης, για αυτό τον λόγο πρέπει να γίνουν και οι πρόωρες εκλογές. Ο ηγέτης του VMRO ανέφερε ότι πρέπει να οριστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση 100 ημερών καθώς να γίνουν και κάποιες διακομματικές διεργασίες στην γενική εισαγγελίας από μηδενική βάση. Οι διεργασίες αυτές θα έχουν στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την διαλεύκανση των σκανδάλων.

Διαβάστε επίσης:

Η Κομισιόν για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και η “αντεπίθεση” του Ζάεφ