Κι ενώ η συμφωνία βρίσκεται στον “αέρα” και τίποτα δεν είναι βέβαιο, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται αισιόδοξος πως η συμφωνία των Πρεσπών θα υλοποιηθεί. Η τηλεφωνική επικοινωνία Ζάεφ-Τσίπρα.

Μετά την παραίτηση του κ. Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Ζαέφ συνομίλησε με τον Έλληνα ομόλογό του. Τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Ζάεφ-Τσίπρα;

Όπως αποκάλυψε ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας τον ενημέρωσε για τις πολιτικές εξελίξεις και την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά. Ο κ. Ζάεφ επιμένει πως μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας παραμένουν απόλυτα προσηλωμένοι στην «προοπτική των νέων Βαλκανίων του 21ου αιώνα, όπου θα οικοδομηθεί φιλία, θα αναβαθμιστεί η συνεργασία, θα συνεισφέρουμε στην βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανάπτυξης των χωρών μας, οι πολίτες θα είναι πιο ευτυχισμένοι και, ασφαλώς, (θα συνεισφέρουμε) στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, των νέων επενδύσεων και στην βελτίωση του οικονομικού επιπέδου των πολιτών της Μακεδονίας και της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες Τετάρτη με τον κ. Τσίπρα, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός ανέφερε πως ο Έλληνας ομόλογός του τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις και του εξέφρασε την προσήλωσή του σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί.

Παράλληλα, του τόνισε πως ανέλαβε ο ίδιος του υπουργείο Εξωτερικών ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Είμαι ευτυχής για την απόλυτη προσήλωση της Ελλάδας σε αυτή την Συμφωνία. Μπορώ να επιβεβαιώσω και την δική μας απόλυτη προσήλωση. Ελπίζω ότι αύριο το Κοινοβούλιο θα αντλήσει δυνάμεις, ότι οι βουλευτές θα επιδείξουν τόλμη και θάρρος, διότι είναι πρωτίστως εκπρόσωποι των πολιτών και μετά των πολιτικών κομμάτων, και ενώπιον της ιστορικής ευθύνης που ορθώνεται μπροστά τους, ενώπιον αυτής της ευκαιρίας της Μακεδονίας που δεν πρέπει να χαθεί, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και τελικά θα εγκρίνουν και θα επιβεβαιώσουν την ανάγκη για το άνοιγμα των συνταγματικών αλλαγών

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, η πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στη Βουλή, για τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Για να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης θα πρέπει να υπάρχει η πλειοψηφία των 2/3 (80 από τους 120 βουλευτές). Εάν υπάρξει αυτή η πλειοψηφία στην ψηφοφορία, η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος θα περάσει στα επόμενα στάδια, τα οποία προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Διαβάστε επίσης:

Το μήνυμα του Ν. Ντιμιτρόφ στον Ν. Κοτζιά

Credits: Reuters