«Οι πολίτες θα αποφασίσουν. Είμαι πεπεισμένος ότι οι “Μακεδόνες” είναι έτοιμοι γι’ αυτό» δήλωσε σχετικά με το δημοψήφισμα που θα γίνει στη χώρα του, ο Ζόραν Ζάεφ για την ΠΓΔΜ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, το δημοψήφισμα θα δώσει και μια ακόμη εγγύηση προς την Ελλάδα, καθώς θα άρει κάθε αμφιβολία, όπως δήλωσε ο κ. Ζάεφ για την ΠΓΔΜ, στον βουλγαρικό τηλεοπτικό σταθμό Nova.

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση πως το ζήτημα για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα έχει λυθεί μέχρι τον Ιούνιο ώστε να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο NATO στη σύνοδο της 11ης και 12ης Ιουλίου.

«Οι πολίτες θα αποφασίσουν. Είμαι πεπεισμένος ότι οι “Μακεδόνες” είναι έτοιμοι γι’ αυτό. Είμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις και ελπίζω σε μία λύση η οποία θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια των πολιτών της Ελλάδας και της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”», τόνισε ο Ζ. Ζάεφ για την ΠΓΔΜ.

Μόνον έτσι είναι εφικτό να χτιστεί μία φιλία, η οποία θα πρέπει να πατά σε διαρκή και στέρεα βάση

Οι δηλώσεις “φωτιά” του Σκοπιανού ΥΠΕΞ

“Φωτιά” έβαλε στις διαπραγματεύσεις η δήλωση του Σκοπιανού ΥΠΕΞ, με την Κυβέρνηση, ωστόσο, προς το παρόν να επικεντρώνεται στο εσωτερικό της χώρας ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου της Κυριακής στην Αθήνα.

Μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε πως «αν θιχτεί το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας, λύση στο θέμα του ονόματος δεν μπορεί να υπάρξει». Η δήλωση του Σκοπιανού ΥΠΕΞ προκάλεσε δυσαρέσκεια σε πολλές πλευρές.

Θέση επί του θέματος πήρε και ο κ. Νίμιτς ξεκαθαρίζοντας αρχικά πως δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ, όμως, στη συνέχεια τόνισε ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά, δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμαινε άρνηση της ταυτότητας του λαού της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Νίμιτς υπογράμμισε ακόμα ότι υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας κι επανέλαβε πως ήρθε πλέον ο καιρός να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα.