Νικητές είναι οι πολίτες των δύο χωρών, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ζάεφ μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών στο ΑΜΠΕ. Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για τη νικηφόρα ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι: «Οι πολίτες της χώρας μας και της φίλης μας της Ελλάδας, μπορούν να είναι υπερήφανοι σήμερα. Είναι η γενιά που έβαλε τέλος σε ένα επεισόδιο της αβέβαιης ειρήνης στα Βαλκάνια».

Ο ίδιος σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ σημείωσε ότι με την αποδοχή και την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, νικητές είναι όλοι οι πολίτες και των δύο χωρών αλλά ακόμη και όσοι τάχθηκαν κατά της συμφωνίας:

Νικητές είναι επίσης εκείνοι που τάχθηκαν κατά της Συμφωνίας, επειδή και για εκείνους επίσης έρχεται μια εποχή ευημερίας, ειρήνης και φιλίας, καθώς και για τους προοδευτικούς πολίτες και των δύο χωρών. Οι θαρραλέοι πολίτες επέλεξαν να απορρίψουν τις σκιές του παρελθόντος και να δώσουν στον κόσμο μια νέα Βαλκανική των ευκαιριών και της πολιτικής σταθερότητας, έναν τόπο συνδεδεμένων γειτόνων και φιλίας, μια περιοχή οικονομικής ανάπτυξης και πρότυπο ενσωμάτωσης

Ο κ. Ζάεφ δεν παρέλειψε να συγχαρεί και τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υπερψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή: «Με υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη συγχαίρω τον φίλο μου, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τη νικηφόρα ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Επιλύσαμε μια διαφορά που παρουσιαζόταν ως αδύνατον να λυθεί», ανέφερε στη συνέχεια ο ίδιος για να προσθέσει ακόμη την ευγνωμοσύνη του προς τα Κοινοβούλια των δύο χωρών:

Η ευγνωμοσύνη μου εκτείνεται στα Κοινοβούλια και των δύο χωρών. Σε όλους εκείνους τους θαρραλέους γυναίκες και άνδρες που επέλεξαν μαζί να δώσουν την ψήφο τους στο νικηφόρο μέλλον, μια ψήφο που θα βάλει τέλος στους φόβους οι οποίοι παρουσιάζονταν ως ανυπέρβλητοι. Επιλύσαμε μια διαφορά που παρουσιαζόταν ως αδύνατον να λυθεί

Ο Ζόραν Ζάεφ τέλος υπογράμμισε και τη βαθιά φιλία που θα δένει από εδώ και πέρα τις δύο χώρες: «Εγώ και ο φίλος μου ο πρωθυπουργός Τσίπρας καταλήξαμε σε μια συμφωνία πέρσι το καλοκαίρι. Μαζί με τις ομάδες μας, με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών, καταλήξαμε σε μια στιγμή αποκάλυψης: η κάθε πλευρά πρέπει να δώσει κάτι προκειμένου να κερδίσει πολλά, πολλά περισσότερα σε αντάλλαγμα. Από σήμερα και στο εξής, έχουμε μια επαληθευμένη και βαθιά φιλία. Ξεκινώντας από σήμερα, προχωρούμε προς τα εμπρός με μεγαλύτερη δύναμη για να ενώσουμε τους πολίτες και των δύο χωρών. Το μέλλον δεν θα φαντάζει πλέον ως ολέθριο πεπρωμένο αλλά ως ένας κοινός δρόμος, στρωμένος με φιλικές προθέσεις και με αξίες που αναδύονται από την ευρωπαϊκή οικογένειά μας».

«Ζήτω η φιλία μας και η στρατηγική συνεργασία μας», κατέληξε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη:

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η συμφωνία των Πρεσπών

Photo: Eurokinissi