Την επιφύλαξη του εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ως προς την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, ο οποίος δεν βλέπει την ανάγκη για μια τέτοια κίνηση.

Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε για την αλλαγή του Συντάγματος ότι: «Ό,τι κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι για να αποδείξουμε ότι η “Μακεδονία” δεν έχει βλέψεις -εδαφικές ή οτιδήποτε άλλες-, ότι η χώρα μας δεν έχει αλυτρωτικές επιδιώξεις και θέλει την οικοδόμηση φιλίας».

«Γνωρίζετε εδώ και καιρό ότι η θέση της Ελλάδας για erga omnes περιλαμβάνει και την αλλαγή του Συντάγματος της “Μακεδονίας”. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιος, η ΠΓΔΜ άλλαξε το Σύνταγμα της το 1993, με την τροποποίηση του σχετικού άρθρου, προκειμένου-όπως ανέφερε-την απαλοιφή του αλυτρωτισμού.

Στα πλαίσια της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την αναζήτηση λύσης στο Σκοπιανό, ο Ζάεφ ανακοίνωσε νέα συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Εντός του Φεβρουαρίου θα υπάρξει σειρά συναντήσεων. Ο χρόνος είναι λίγος, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Γνωρίζουμε την ουσία των προβλημάτων. Ελπίζω, την επόμενη κιόλας εβδομάδα να υπάρξει υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς, συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, αφού αυτό είναι το νέο επίπεδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας που συμφωνήσαμε

Ερωτηθείς για το εάν η θέση για όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, βασίστηκε σε διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση και με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απάντησε ότι αυτή είναι θέση της κυβέρνησης του.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι: «Για την κυβέρνηση είναι αποδεκτό όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτό το στηρίζω στις δικές μου προσδοκίες από τη συζήτηση που έχουμε στο εσωτερικό της χώρας, στα βήματα που κάνουμε, σε αυτό που σημαίνει δυνατότητες και μέχρι πού μπορούμε να κινηθούμε, στη δυνατότητα εφαρμογής των πιθανών λύσεων κοκ. Εμμένουμε οπωσδήποτε στη θέση ότι η αξιοπρέπεια, η ταυτότητα είναι σημαντικά πράγματα».

«Είμαι πεπεισμένος ότι η “Μακεδονία” μπορεί. Με συναίνεση επ΄ αυτού του ζητήματος, προς όφελος του μέλλοντος, προς όφελος της προοπτικής για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη συναίνεση για τις μελλοντικές λύσεις, με τη συναίνεση των κρατικών θεσμών, των πολιτικών κομμάτων, συγκυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων μαζί. Προς όφελος της επιτυχίας της διαδικασίας δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Πιστέψτε ότι γνωρίζουμε απόλυτα τι είναι εφικτό, τι είναι επιτρεπτό και μέχρι που πρέπει να προχωρήσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε λύση σε αυτό το φλέγον, 25ετές πρόβλημα, όχι όμως με κάθε τίμημα» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.