Θρίλερ με τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, ενώ ψηφίζεται η συνταγματική αναθεώρηση στην Βουλή των Σκοπίων. Τι δήλωσε ο Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Θα καταφέρει τελικά να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία ή θα μιλάμε για “ναυάγιο”;

Αβέβαιο το μέλλον, όπως δήλωσε και ο κ. Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς όπως όλα δείχνουν δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη την πλειοψηφία των βουλευτών που απαιτείται για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες, ο Ζόραν Ζάεφ να εμφανιζόταν βέβαιος ότι  έχει την πλειοψηφία 80 βουλευτών που απαιτούνται για να περάσει η συμφωνία και να έρθει τελικά προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΜΔ δήλωσε σε συνέντευξή του στο TV Sitel ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης δεν έχει διασφαλιστεί.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο των Σκοπίων (ΜΙΑ), ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία που αφορά στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και στη χώρα του και στην Ελλάδα.

Αν βεβαίως, σε περίπτωση που δεν περάσει η συμφωνία από τη βουλή των Σκοπίων, δεν θα έρθει προς ψήφιση και στην ελληνική Βουλή. Απ’ την άλλη, αν υπερψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, η συμφωνία θα περάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει πολλές φορές δημόσια ότι θα αποχωρήσει από την Κυβέρνηση και δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή τους στο Open TV εξέφρασε την πεποίθηση πως ο κ. Καμμένος δεν θα ρίξει την Κυβέρνηση, δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του κι επομένως δεν μιλάμε για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αλλά για κάτι αναμενόμενο αφού ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία του.

Διαβάστε αναλυτικά:

Τσίπρας: Πρόωρες εκλογές αν δεν έχω 151 βουλευτές

Photo: Georgi Licovski (EPA/EFE)