Ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική για την Παρασκευή είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ποιες είναι οι 5 περιφέρειες που κινδυνεύουν και τι μπορεί να κάνει ο κάθε πολίτης.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική είναι ιδιαίτερα υψηλός ενώ σύμφωνα με τον χάρτη συναγερμός έχει σημάνει και στο Βόρειο Αιγαίο (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), στη Πελοπόννησο (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), στη Στερεά Ελλάδα (Εύβοια, Βοιωτία) και τη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία).

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος καθώς οι θερμοκρασίες φτάνουν και πάλι στα ύψη ενώ ο αέρας ευνοεί την εξάπλωση της φωτιάς. Από τη μεριά της, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά, όμως στην υπόλοιπη χώρα θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική

Τι μπορεί να κάνει ο κάθε πολίτης;

Ο κάθε πολίτης φέρει τη δική του ευθύνη και χρειάζεται τεράστια προσοχή για να μην προκληθεί πυρκαγιά από αμέλεια, κάτι που δυστυχώς είναι σύνηθες.

Συγκεκριμένα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Δες και αυτό:

Ο χάρτης της καταστροφής στην Εύβοια απ’ το Copernicus