Συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπα. Τι αποφασίστηκε για τον νόμο Κατσέλη αλλά τις προσλήψεις στην εκπαίδευση. Τα σχέδια της Κυβέρνησης με ορίζοντα τον Σεπτέμβρη του 2019.

Μετά τις αντιπαραθέσεις αλλά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού 2019 στην Βουλή, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο οποίο ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για κυβερνητικό ορίζοντα εννιαμήνου, μέχρι δηλαδή και τον Σεπτέμβρη.

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο να εντείνουμε τις προσπάθειες μας με ορίζοντα εννεάμηνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019», τόνισε ο κ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του, διαψεύδοντας ακόμη μια φορά τις φήμες για πρόωρες εκλογές.

Υλοποιήσαμε μεγάλο μέρος δεσμεύσεων της ΔΕΘ… Αποτρέψαμε μειώσεις συντάξεων, ψηφίσαμε τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό μετά από 10 χρόνια

15.000 μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την υλοποίηση τριετούς προγράμματος 15.000 μόνιμων διορισμών για τις ανάγκες της εκπαίδευσης σε συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Συγκεκριμένα:

  • 4.500 το 2019 στην Ειδική Αγωγή
  • 5.250 το 2020
  • 5.250 το 2021

«Το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ορίζεται από το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας η πρόταση μας έχει τρεις άξονες υλοποίησης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας:

  1. Την ανάληψη ευθύνης διαδικασίας από το ΑΣΕΠ με σύστημα μοριοδότηση κριτηρίων
  2. Η ισχύς ενός ενιαίου συστήματος μοριοδότηση και κατάταξης για μόνιμους διορισμούς, αλλά και για προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών οπού χρειάζεται
  3. Το σύστημα μοριοδότησης έχει τρεις πυλώνες:Αναγνώριση προϋπηρεσίας αναπληρωτών
    Ακαδημαϊκά προσόντα
    Κοινωνικά κριτήρια

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, με βάση την ήδη θεσμοθετημένη δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση ή αλλιώς θεσμοθέτηση της πρόσβασης όλων των παιδιών 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο εκκινεί η λειτουργία του θεσμού από την νέα σχολική χρονιά 2019-2020 σε 300 δήμους.

Προχωράμε από την επόμενη σχολική χρονιά στη μείωση του μεγίστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα από τους 25 μαθητές που είναι σήμερα για νηπιαγωγείο και δημοτικό στους 22 και θεσμοθέτηση του μεγίστου αριθμού 25 μαθητών σε κάθε τμήμα της Γ΄ Λυκείου

Ταυτόχρονα, είπε ότι υπολείπεται ακόμα να ψηφιστεί το στεγαστικό επίδομα ύψους 410 εκατ. ευρώ

Για τον νόμο Κατσέλη

Αναφορικά με τον νόμο Κατσέλη, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως αυτός θα πάρει μια μικρή παράταση καθώς εντός των επόμενων ημερών θα υπάρχει συζήτηση για τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Προετοιμάζουμε ένα νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ θα συζητήσουμε εντός των επόμενων ημερών αν χρειάζεται και μια σύντομη παράταση των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Σταθάκη – Κατσέλη. Έχουμε προς τα τέλη του Γενάρη το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Έχουμε να προετοιμάσουμε κάποια σχήματα ρυθμίσεων για παλαιές όφειλες

Αναφορικά με τις σχέσεις της Κυβέρνησης με την Εκκλησία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως  ο διάλογος συνεχίζεται, με την Ιερά Σύνοδο να έχει συγκροτήσει επιτροπή.

Διαβάστε επίσης:

Τι πήραμε και τι δώσαμε με τον προϋπολογισμό του 2019

Photo:  George Vitsaras / SOOC