Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας, με αφορμή την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Συνεχίζεται ο διπλωματικός «πόλεμος» μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας, όταν η Βρετανία ανακοίνωσε την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών και με τη Ρωσία να απελαύνει το Σάββατο ισάριθμους Βρετανούς διπλωμάτες ως απάντηση.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανέφερε σε δηλώσεις του ότι το Λονδίνο έχει στην κατοχή του αποδείξεις που δείχνουν πως η Ρωσία αποθηκεύει ποσότητες του φονικού νευροτοξικού παράγοντα, δηλαδή του παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Σκριπάλ.

Ουσιαστικά διαθέτουμε αποδείξεις την τελευταία δεκαετία ότι η Ρωσία, όχι μόνο ερευνά τον τρόπο χρήσης νευροτοξικών παραγόντων σε δολοφονίες, αλλά παρασκευάζει και αποθηκεύει Novichok

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία κατηγορεί τη Μόσχα για τη δηλητηρίαση, αφού η ουσία που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο νευροτοξικός παράγοντας Novichok, μια ουσία που έχει παρασκευαστεί στη σοβιετική εποχή. Την οποιαδήποτε ανάμειξή της αρνείται η Μόσχα.

Ο υπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόσθεσε επίσης ότι το Λονδίνο είναι πρόθυμο να προσφέρει βοήθεια στη Ρωσία τόσο στην έρευνα για την επίθεσης εναντίον των Σκριπάλ όσο και σε εκείνη για τον θάνατο του Νικολάι Γκλουσκόφ, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot.

Ρωσία: «Δεν έχει καμία ανάμειξη»

Ως αντίποινα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε. Βλαντίμιρ Τσιζόφ, δήλωσε σε συνέντευξη του στο BBC, ότι εργαστήριο στη Βρετανία ευθύνεται πιθανόν για την πηγή του νευροτοξικού παράγοντα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν έχει καμία ανάμειξη» στην επίθεση και πως δεν έχει αποθηκευμένες ποσότητες της ουσίας αυτής. Τόνισε μάλιστα ότι το βρετανικό εργαστήριο Πόρτον Ντάουν απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από το Σάλσμπερι. «Χιουμοριστικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Τσιζόφ συμπλήρωσε ότι πολλοί επιστήμονες, που ισχυρίζονται ότι έχουν παρασκευάσει νευροτοξικούς παράγοντες «έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία και επί του παρόντος διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο». Ωστόσο, αποθέματα χημικών όπλων δεν έχουν βγει από τη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν καθόλου αποθέματα νευροτοξικών παραγόντων πλέον στη Ρωσία.

 

Photo: REUTERS