Ανακοινώθηκε κι επίσημα η υποψηφιότητα των δύο Πρωθυπουργών για το Νόμπελ Ειρήνης.

Υποψήφιοι για Νόμπελ Ειρήνης Τσίπρας- Ζάεφ, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή, η οποία εδρεύει στη Σουηδία.

Η επιτροπή ανακοίνωσε όλες τις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, οι οποίες είναι πάνω από 300.

Ανάμεσα στους υποψηφίους, είναι η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ αλλά και οι ηγέτες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι με τη συμφωνία των Πρεσπών έληξαν τη διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ, όπως μεταδίδει και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ορίστηκαν υποψήφιοι από ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίοι σημείωσαν πως «πέτυχαν να τερματίσουν μια διαμάχη πολλών ετών με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Θυμίζουμε ότι δεν είχε υπογράψει για να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ ο Αντόνιο Ταγιάνι. «Δεν υπέγραψα για να δοθεί το βραβείο Νόμπελ σε ένα Πρωθυπουργό πριν από τις εκλογές».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε επισημάνει ότι ως πρόεδρος προερχόμενος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν θα μπορούσε να συνυπογράψει, όπως οι επικεφαλής των παρατάξεων των Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν, των Πρασίνων Σκα Κέλερ και της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ το αίτημα της Τυνήσιας κατόχου του Νόμπελ Ειρήνης, Ουιντέντ Μπουχαμάουι.

Διάβασε ακόμα:

Κι επίσημα η ΠΓΔΜ μετονομάζεται σε “Βόρεια Μακεδονία”

Photo: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti