Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία με την ΠΓΔΜ παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ έστειλαν το δικό τους μήνυμα πριν την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία εγκαινιάζει μια νέα εποχή.

Η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες της Μ. Πρέσπας.

συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο Πρωθυπουργοί οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι μεταβαίνουν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της πΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Τον λόγο πρώτος πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για ένα ραντεβού με την ιστορία. «Βρισκόμαστε σ’ ένα σημείο, το οποίο έχουν διαβεί κυνηγοί και κυνηγημένοι, για ν’ αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ευθύνης. Ν’ απευθυνθούμε στους λαούς μας, αλλά και τους λαούς των Βαλκανίων».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως γίνεται ένα ιστορικό βήμα για να υπάρχουν από εδώ και στο εξής μόνο νικητές, να επουλωθούν οι πληγές και ν’ ανοίξουν οι δρόμοι της ειρήνης.

Για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας. Κ. Ζόραν όταν πριν από 6 μήνες συναντηθήκαμε στο χιονισμένο Νταβός. Υπήρχε κρύο όχι μόνο εκεί, αλλά και 25 χρόνια στις σχέσεις των χωρών μας. Πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέραμε. Όμως, η κοινή μας βούληση ήταν εκείνη που ξεπέρασε τις δυσκολίες

συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά τους κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, αλλά και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς, ο οποίος εδώ και 24 χρόνια προσπαθεί για τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο ίδιος μίλησε για μια συμφωνία επωφελή και για τις δύο πλευρές. «Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών».

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, σε έργα υποδομών και σε έργα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Αγαπητέ Ζόραν, κυρίες και κύριοι, έχουμε ιστορικό χρέος αυτό το βήμα που κάνουμε από κοινού να μην μείνει μετέωρο. Είμαι σίγουρος ότι οι λαοί μας θα γίνουν παράδειγμα συνεδάλεφωσης. Ολόκληρη η ανθρωπότητα χρειάζεται παραδείγματα σαν το δικό μας, λαών και χωρών που ατινάζουν τα βαρίδια του μίσους. Η μοίρα των χωρών των Βαλκανίων, άλλωστε, είναι αλληλένδετη, όπως κι η μοίρα των χωρών της Ευρώπης

Ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας, αποκάλυψε πως είναι λάτρης της βαλκανικής μουσικής, λέγοντας πως εξέθουσα θέση στη βαλκανική παράδοση έχουν τα μοιρολόγια και τα τραγούδια της χαράς, που υμνούν τη γέννηση της ομορφιάς της φύσης και των ανθρώπων. «Ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε μαζί, εδώ στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται για πολλούς αιώνες, απ’ τον λαό μας και απ’ τον λαό σας. Ένα τραγούδι που θα γιορτάζει την ειρήνη και την αδελφοσύνη».

Όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Ζόραν Ζάεφ αναφέθρηκε σε δύο αποφθέγματα του Αριστοτέλη, τα οποία είπε πως μαρτυρούν πως πρέπει να υπάρχει τόλμη, εμπιστοσύνη και ελπίδα.

  • Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, το θάρρος είναι η μεγαλύτερη ανδρεία.
  • Η ελπίδα είναι όνειρο όταν ακόμα είσαι ξύπνιος.

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε πως σήμερα μπαίνει ένα τέλος σε ένα πρόβλημα, σε μακροχρόνιες διαφορές που ύψωναν τείχη και επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση και έμπνευση για μεγαλύτερες πρωτοβουλίες μεταξύ των δύο χωρών. «Οικοδομούμε φιλία με την Ελλάδα, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι, αυτό θα είναι για το καλό των πολιτών. Στην περιοχή υπάρχει μια νέα πραγματικότητα, από κοινού να οικοδομούμε τα θεμέλια αμοιβαίας φιλίας, δημιουργούμε περιφερειακή κοινότητα, μια οικογένεια προς το συμφέρον των πολιτών».

Ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε την τελετή ως στρατηγικής σημασίας για τις δύο χώρες κι ευχήθηκε καλή τύχη γι’ αυτή την προσπάθεια που γίνεται ενώ έστειλε μήνυμα σ’ όσους είναι κατά της συμφωνίας:

Οι πολίτες θέλουν την ειρήνη, τη δημοκρατία, την κυριαρχία του δικαίου της ελευθερίας. Η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί πολιτισμική αξία, αντίθετη από το λαϊκισμό. Η Δημοκρατία επιλύει τα προβλήματα, αγωνίζεται κατά του εκφοβισμού και ανανεώνει την ελπίδα για το μέλλον

συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Το μήνυμα του Μάθιου Νίμιτς

Αμέσως μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς -του οποίου τα γενέθλια συνέπεσαν με την υπογραφή- απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό:

Να εκφράσω τα θερμότατα συγχαρητήρια μου σε αυτούς τους μεγάλους ηγέτες της περιοχής. Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα. Δεν βρίσκει κανείς συχνά, διπλωματικές ικανότητες.  συμφωνία είναι δίκαιη, έντιμη και μπορεί να εφαρμοστεί. Ως ένα παράδειγμα για την περιοχή, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, του πως δυο γειτονικές χώρες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα. Φέτος δεν θέλω δώρα, θα μου κάνουν δώρα δύο Πρωθυπουργοί

Οι δηλώσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι

«Είμαστε εδώ για να ευχαριστήσουμε τις δύο πλευρές γιατί μας έκαναν περήφανους οι ηγέτες των δύο χωρών. Έλυσαν ένα χρόνιο πρόβλημα και ένα αγκάθι για την Βαλκανική» τόνισε η Φεντερίκα Μογκερίνι από το χωριό της ΠΓΔΜ Οτέσεβο.

Πιο συγκεκριμένα η κα. Μογκερίνι ανέφερε ότι:

Η σημερινή συμφωνία θα γίνει πηγή έμπνευσης για πολλούς στην περιοχή αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη. Η σημερινή συμφωνία δείχνει τον δρόμο στην Ευρώπη και τον κόσμο καθώς μέσα από το θάρρος και την προσπάθεια λύνεται κάθε πρόβλημα.  Τώρα μένει πολλή και σκληρή δουλειά να γίνει πράξη αυτή η ιστορική στιγμή 

Χαν: Σε μία συμφωνία δίνεις για να λάβεις

Ο Γιοχάνες Χαν απ’ την πλευρά του ανέφερε ότι: «Οι πολίτες του μέλλοντος θα αναγνωρίσουν την σημερινή συμφωνία ως μία ιστορική στιγμή. Πιστεύω πως πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήμα, η σημερινή συμφωνία είναι το τέλος μίας διαδρομής αλλά και η αρχή ενός νέου ταξιδιού».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε ΠΓΔΜ και Αθήνα ο κ. Χαν τόνισε ότι σε μία συμφωνία δίνεις κάτι για να λάβεις κάτι, αλλά στο τέλος της διαδρομής πρόκειται για μία καλή συμφωνία.

Διαβάστε το κείμενο της συμφωνίας που υπέγραψαν Κοτζιάς- Ντιμιτρόφ:

Το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό

Photo: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ