Παρατείνεται η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που εισέρχονται στην Ελλάδα, η οποία θα εφαρμοστεί σε δύο φάσεις. Τι ισχύει πλέον; 

Έως την Τρίτη 30 Ιουνίου και ώρα 23:59 παρατείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας για επιβάτες πτήσεων εξωτερικού όλων των εθνικοτήτων που φτάνουν στην Ελλάδα από το σύνολο των διεθνών προορισμών, ωστόσο χωρίζεται σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση, μέχρι τις 14 Ιουνίου τα μεσάνυχτα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επιβάτες υποχρεωτικά, είτε είναι Έλληνες είτε όχι, που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε καραντίνα για επτά μέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Στη δεύτερη φάση, από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ο κανόνας αυτός του υποχρεωτικού τεστ και της καραντίνας θα εξακολουθήσει να ισχύει για τους επιβάτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του ιού, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA).

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η λίστα ανανεώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι πριν ταξιδέψουν καθώς αν αρνηθούν το τεστ δεν θα γίνονται δεκτοί στο αεροδρόμιο άφιξης. Όλοι οι άλλοι πολίτες θα γίνονται δεκτοί χωρίς περιορισμούς, ενδέχεται όμως να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους, καθώς από όλες τις πτήσεις ένας συγκεκριμένος αριθμός επιβατών θα κάνει το τεστ.

Να θυμίσουμε πως όλες οι διεθνείς πτήσεις που καταφθάνουν στην Ελλάδα προσγειώνονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από τις 15 Ιουνίου και στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».

Τέλος, μέχρι και την Κυριακή 14 Ιουνίου ανανεώθηκε και η αεροπορική οδηγία που προβλέπει προσωρινή απαγόρευση πτήσεων προς την Ελλάδα και αντίστροφα από 7 χώρες, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αλβανία, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία.

Αν δεν αλλάξει κάτι, από την 1η Ιουλίου και μετά, διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια στην Ελλάδα και στους επισκέπτες γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Διαβάστε ακόμα:

Έτσι θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία | Τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Photo: Pexels