Για τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τη διαδικασία του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μίλησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υποχρεωτική απ’ την ερχόμενη εβδομάδα η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος ενημέρωσε πως πρόκειται ν’ αποσταλεί τη Δευτέρα από την Αθήνα στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση για το ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται πως με την ρηματική διακοίνωση ξεκινούν και οι υποχρεώσεις της ΠΓΔΜ.

Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία

Mιλώντας για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «επιτεύχθηκαν απολύτως οι αντικειμενικοί σκοποί της επίσκεψης», τόσο ως προς την απομείωση της έντασης στο Αιγαίο όσο και ως προς την επανεκκίνηση του διαλόγου με συστηματικό και ουσιαστικό προγραμματισμό.

Ο ίδιος φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη μείωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, λέγοντας ότι «η εβδομάδα που πέρασε είχε τον χαμηλότερο βαθμό παραβιάσεων εδώ και πολλά χρόνια», ενώ «τις δύο ημέρες που ακολούθησαν την επίσκεψη είχαμε μηδενικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας».

Αναφερόμενος στην ιστορική επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «αυτή καθεαυτή η παρουσία του πρωθυπουργού, αλλά ιδίως η ομιλία του και αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη, είχαν ξεχωριστό συμβολισμό και ενέγραψαν μια σημαντική υποθήκη για τη μελλοντική επαναλειτουργία της».

Κληθείς να κάνει ένα σχόλιο σχετικά με την επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ σημείωσε ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να αξιοποιηθεί η πρόοδος η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κραν Μοντανά, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλειας και την κατάργηση των εγγυήσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Τα επόμενα βήματα για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Photo: EPA/VALDRIN XHEMAJ