Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας εξήγγειλε αναλυτικές οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Το άνοιγμα των σχολείων φέτος θα γίνει υπό καθορισμένες συνθήκες προς αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Αναλυτικές οδηγίες για το άνοιγμα των σχολείων

Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας καθώς η επικινδυνότητα να αυξηθούν τα κρούσματα παραμένει. Στην περίπτωση εκείνη όπου σε μία σχολική μονάδα εμφανιστεί κρούσμα του ιού είναι πολύ σημαντικό να περιχαρακωθεί η διασπορά προκειμένου να μην έχουμε δευτερογενή κρούσματα και κυρίως σε ευπαθείς ομάδες.

Άλλες μορφές εκπαιδευτικής λειτουργίας όπως είναι για παράδειγμα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να χρειαστούν στην πορεία είτε σε όλη τη χώρα είτε σε μεμονωμένες περιοχές αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τις αλλαγές στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα παιδιά ωστόσο σύμφωνα με έρευνες δεν αποτελούν τη συχνότερη πηγή μετάδοσης του ιού αλλά είναι πηγές μετάδοσης άλλων αναπνευστικών ιών όπως η εποχική γρίπη. Μέχρι στιγμής τα δεδομένα που αφορούν στην μετάδοση του ιού στα παιδιά αφορούν ενδοοικογενειακή μετάδοση και για αυτό το λόγο τα σχολεία δεν αποτελούν περιβάλλον με αυξημένη δυναμική διασποράς.

Τα συμπτώματα του κορονοϊού στα παιδιά

Τα κύρια συμπτώματα του ιού στα παιδιά είναι πυρετός και βήχας, ωστόσο συνήθως μπορεί να παρουσιάσουν και τα κάτωθι:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Μυαλγίες
  • Ρίγος
  • Πονοκέφαλος
  • Δυσκαταποσία
  • Ρινική καταρροή/συμφόρηση
  • Ναυτία / έμετος
  • Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

Τα νέα κρούσματα 6/9/2020

Σήμερα, 6/9/2020, ανακοινώθηκα 144 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11524, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2245 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5017 (43.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

41 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 10 (24.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 161 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 284 θανάτους συνολικά στη χώρα. 106 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διάβασε ακόμα:

Τελικά πόσο κοστίζει το τεστ για τον κορονοϊό;

Photo: Pexels