Το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει την επόμενη έξοδο στις αγορές

LIKE US ON FACEBOOK

To Δημόσιο αναμένεται σύντομα ν’ ανταλλάξει ομόλογα 30 δις ευρώ, όπως επιβεβαίωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Μ’ αυτό τον τρόπο προετοιμάζεται το έδαφος για την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Η πηγή του ΥΠΟΙΚ γνωστοποίησε συγκεκριμένα πως το Δημόσιο θα προχωρήσει σύντομα στην ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων ύψους περίπου 30 δις. Στόχος είναι να βελτιωθεί η ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να διευκολυνθεί η επόμενη έξοδος στις αγορές.

Τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν προέρχονται από τα ομόλογα του PSI και λήγουν έως το 2042.

Πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι η ανταλλαγή θα γίνει με νέα ομόλογα 5,10,15 και 20ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο των ομολόγων θα είναι σταθερό και θα προσδιοριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε η συναλλαγή να είναι ουδέτερη τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ομολογιούχοι που θα δεχθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με τα νέα δεν πρόκειται να υποστούν ζημιά, αλλά ούτε και θα προσκομίσουν κάποιο κέρδος. Αντιστοίχως, από τη συναλλαγή αυτή το Δημόσιο Χρέος δεν πρόκειται να επηρεαστεί.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εν λόγω ανταλλαγή των ομολόγων θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ρευστότητας της δευτερογενούς αγοράς, ενώ την ίδια στιγμή θα δημιουργήσει αυτό που τεχνικώς ονομάζεται «καμπύλη επιτοκίων», συμβάλλοντας συνακάλουθα, στην επάνοδο της χώρας στις αγορές.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο έγινε η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από τρία χρόνια, με 5ετή ομόλογα 3 δις ευρώ.

Σημειώνεται πως το ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για φέτος, αλλά και για το 2018, είναι πλήρως καλυμμένες από τα χρήματα του τρίτου προγράμματος. Σύμφωνα με αυτό, το 2019 για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους θα απαιτηθούν περίπου 19 δισ. ευρώ.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved