Αβάσιμες και απαράδεκτες οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο απαντά στο νέο αίτημα της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι: «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά και αδιαμφισβήτητα από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, από την οποία ωστόσο η Τουρκία, ως μη συμβαλλόμενο μέρος δεν αντλεί κανένα δικαίωμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνα της:

Επί τη βάσει των όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της

Ο κ. Γεννηματάς, σημείωσε επίσης ότι «η Τουρκία προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του στο Αιγαίο, την ανάπτυξη των οποίων αδικαιολογήτως παρακωλύει», ενώ αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της:

Να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το άρθρο 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, αλλά και το άρθρο 2 παρ. 4 της Χάρτας των ΗΕ και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζει ακόμη ότι «προϋπόθεση της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης ως αυτό ισχύει και όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο και μόνο μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Κυριακή, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ έθεσε εκ νέου το ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ενώ προειδοποιούσε την Αθήνα να μην προσπαθεί να δημιουργεί τετελεσμένα στην περιοχή.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ γίνεται λόγος στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, τα οποία «δεσμεύουν νομικά την Ελλάδα» και σύμφωνα με την Άγκυρα ορίζουν ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να προσεγγίζουν τα νησιά ούτε για λόγους ανεφοδιασμού, ενώ δηλώνει ότι η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης δεν σημαίνει «ανοχή».

Τέλος, η Άγκυρα ανέφερε ότι η Τουρκία λειτουργεί με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και καλεί την Ελλάδα να κάνει κι αυτή το ίδιο.

Διαβάστε ακόμη:

Νέες τουρκικές προκλήσεις: «Ο Αναστασιάδης να θυμάται το 1974»