Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία σε τεταμένο κλίμα

LIKE US ON FACEBOOK

Τεταμένο ήταν το κλίμα στη Βουλή κατά την τελική συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Το μεσημέρι της Τρίτης συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Παιδεία που περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία του Κώστα Γαβρόγλου υπερψηφίστηκε παρά τις αντιδράσεις πολλών πολιτικών.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ψηφίστηκε με 147 «Ναι» και 100 «Όχι» και αποτελείται από 180 άρθρα, ενώ έχει τίτλο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και λοιπές διατάξεις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου αυτού είναι η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των ΑΕΙ με τα αντίστοιχα περιφερειακά ΤΕΙ και η θέσπιση ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κύριο νέο χαρακτηριστικό την δημιουργία Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης. Ταυτόχρονα, στο πολυνομοσχέδιο επιχειρείται η αναμόρφωση του θεσμού των πειραματικών σχολείων.

Όπως ορίζει, μεταξύ άλλων, το νέο σύστημα, η Α’ και Β΄ τάξη του Λυκείου θα έχει μόνο μαθήματα γενικής παιδείας, με τα μαθήματα προσανατολισμού να γίνονται στην Γ’ τάξη.

Ποια ήταν η αντίδραση των κομμάτων;

Να υπενθυμίσουμε ότι όταν ο Κώστας Γαβρόγλου κατέθεσε το νομοσχέδιο για την Παιδεία ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η «θύελλα» αυτή συνεχίστηκε και σήμερα στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει τον λόγο στη Βουλή και να προαναγγέλλει την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας έκανε την παρέμβασή του υποστηρίζοντας τον κ. Πολάκη και την Κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εκτρωματικό» το νομοσχέδιο για την Παιδεία και κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας πως «βγάζει όλα τα ιδεολογικά του απωθημένα και ιδρύει τμήματα για ιδεολογικούς λόγους».

Στη συνέχεια ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε «Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς κατέθεσε την ομιλία του για την Παιδεία στα πρακτικά. Θα σας παρακαλέσω να μου τη φέρετε να τη διαβάσω».

Επειδή σας παρακολούθησα όμως κ. Μητσοτάκη, και επειδή άκουσα να μιλάτε για αξιοπρέπεια και ήθος και δημόσιο λόγο, αν διαβάζω σωστά, από την Κύπρο είπατε το εξής: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για τέσσερα χρόνια, μετέτρεψε τα πανεπιστήμια σε κέντρα κατασκευής μολότοφ και άντρα τα οποία δίνουν άσυλο σε εγκληματικές συμμορίες». Ή έχετε πλήρη άγνοια ή το κάνετε συνειδητά. Και στις δύο περιπτώσεις, το ανέκδοτο της ημέρας είναι η έννοια αξιοπρέπεια και ήθος στο δημόσιο λόγο μετά από αυτά

Με τη σειρά της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε την κατάργηση του νομοσχεδίου λέγοντας «αποχωρήσαμε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου που δίνει τη χαριστική βολή στην εκπαίδευση. Απαξιώνει το Λύκειο, διαλύει την Τεχνολογική Εκπαίδευση, κάνει διαβλητό το εξεταστικό σύστημα και φοιτητές δύο ταχυτήτων, δημιουργεί εξαρτημένους νέους, χωρίς εφόδια».

Μίλησε παράλληλα, για ένα «έκτρωμα» που δεν διορθώνεται, αλλά καταργείται. «Η νέα γενιά μας αξίζει καλύτερα», επισήμανε η κα Γεννηματά προσθέτοντας πως  «είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ζει ο ελληνικός λαός στην ανασφάλεια και στον φόβο».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τόνισε από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου «Για πέταμα είναι όλες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου».

Η Παιδεία είναι ένας τομέας που και στα πιο υποβαθμισμένα δημοκρατικά κράτη επιχειρείται μια συναίνεση

Αναλυτικά τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο:

Νέα τμήματα στο μηχανογραφικό και συγχωνεύσεις ΑΕΙ- ΤΕΙ

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved