«Υπέρ» των κλειστών μεταναστευτικών κέντρων στην Ευρώπη τάχθηκαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Σε δηλώσεις του, το Σάββατο, ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία «κλειστών κέντρων στο ευρωπαϊκό έδαφος ήδη από την αποβίβαση» των μεταναστών, μια «διαφορετική και συμπληρωματική λύση» στην κρίση που διαιρεί την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε για τους μετανάστες ότι: «Μόλις αποβιβάζονται στο ευρωπαϊκό έδαφος, υποστηρίζουμε τη δημιουργία κλειστών κέντρων με τις προδιαγραφές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με ευρωπαϊκά μέσα που επιτρέπουν άμεση οικονομική αλληλεγγύη, ταχεία εξέταση των φακέλων κι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ώστε κάθε χώρα να παίρνει με οργανωμένο τρόπο τα πρόσωπα που δικαιούνται ασύλου».

Ο ίδιος υποστήριξε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στις χώρες της ΕΕ που αρνούνται να υποδεχθούν μετανάστες και που βρίσκονται σε προσφυγικό καθεστώς.

Οι δηλώσεις των Μακρόν και Σάντσεθ έρχονται μια μέρα πριν τη μίνι σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί εκτάκτως για αύριο, Κυριακή, στις Βρυξέλλες αναφορικά με τη διένεξη για τη μετανάστευση που διαιρεί την Ευρώπη.

«Είμαι ο ίδιος υπέρ μηχανισμών που να το λαμβάνουν αυτό πράγματι υπόψη» σημείωσε ο Μακρόν, σε ερώτηση για τις απόψεις του για ενδεχόμενη επιβολή οικονομικών κυρώσεων, ενώ ο ίδιος στη συνέχεια πρόσθεσε ότι:

Δεν μπορούμε να έχουμε χώρες που ωφελούνται μαζικά από την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που μαζικά εκφράζουν τον εθνικό εγωισμό τους όταν πρόκειται για μεταναστευτικά ζητήματα

Σύγκρουση Μακρόν-Σαλβίνι για το προσφυγικό

Μια λεκτική σύγκρουση μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Ιταλό υπουργό εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι, έλαβε χώρα την Κυριακή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μακρόν ανέφερε στις δηλώσεις του ότι η Ιταλία, αντίθετα με πριν από ένα χρόνο, δεν αντιμετωπίζει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Ο Ματτέο Σαλβίνι, απ’ την πλευρά του, απαντώντας έκανε αναφορά για «αλαζονεία του Γάλλου προέδρου», λέγοντας ότι η Ιταλία φιλοξενεί πάνω από 170.000 «υποτιθέμενους πρόσφυγες» και κάλεσε την Γαλλία «να ανοίξει τα λιμάνια της» και να σταματήσει τις απωθήσεις στα ιταλογαλλικά σύνορα, στη Βεντιμίλια.

Ο Σαλβίνι, επίσης, ανέφερε ότι η συναίνεση της Ιταλίας, την Κυριακή στις Βρυξέλλες, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ότι η χώρα θα διαπραγματευτεί σκληρά τα θέματα που την ενδιαφέρουν.

Διαβάστε επίσης:

Εκατοντάδες μετανάστες διασώθηκαν στα ανοικτά της Ισπανίας και της Λιβύης

Photo: THIBAULT CAMUS (AP)