Ακόμα μια εγκαυματίας της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου υπέκυψε στα τραύματά της το βράδυ της Κυριακής, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων.

Η 95χρονη νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Θριασίου Γενικού Νοσοκομείο Ελευσίνας (Λάτσειο). Πλέον, επίσημα οι νεκροί της φονικής πυρκαγιάς ανέρχονται στους 91, ενώ ανάμεσά τους είναι και δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί (με διαθέσιμο DNA) που δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά τους πρόσωπα.

Θυμίζουμε ακόμα ένα άτομο υπολογίζεται ως αγνοούμενο, με βάση την υποβολή επίσημης δήλωσης από φιλικό του πρόσωπο.

Το πρωί της Κυριακής είχε γίνει γνωστό πως κατέληξε επίσης ένας 85χρονος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του «Ευαγγελισμού» ενώ στο ίδιο νοσοκομείο το βράδυ του Σαββάτου είχε αποβιώσει 55χρονη εγκαυματίας. Και την Παρασκευή έχασε τη ζωή της στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» 35χρονη εγκαυματίας, μητέρα ενός βρέφους έξι μηνών, που βρήκε τραγικό θάνατο στην πυρκαγιά.

Το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε πως 36 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 6 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.

Θριάσιο: Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «Θριάσιο» κάνει λόγο για «σοβαρά προβλήματα» στη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο Κέντρο Εγκαυμάτων-Πλαστικής του Θριάσιου Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας, όπου νοσηλεύονται και εγκαυματίες από την πρόσφατη πυρκαγιά, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων, αν και οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λειτουργία ΜΑΦ προβλέπουν τουλάχιστον δύο νοσηλευτές ανά κρεβάτι, στη ΜΑΦ-Πλαστικής του Κέντρου Εγκαυμάτων (με συνολική δύναμη 24 κρεβάτια, όπου νοσηλεύονται σήμερα 12 εγκαυματίες, οι περισσότεροι θύματα της πρόσφατης πυρκαγιάς) εργάζονται μόνο 17 νοσηλευτές, μία βοηθός θαλάμου, καθώς κι ένας τραυματιοφορέας που καλύπτει και τη ΜΑΦ και τη ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για τη νοσηλεία των εγκαυματιών, γίνονται καθημερινά μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα τμήματα, ακόμα και από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία τους.

«Αναδεικνύεται, για άλλη μια φορά, η ανυπαρξία ουσιαστικού σχεδίου κινητοποίησης και λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αφού ακόμα και κρίσιμα τμήματα, όπως η Αιμοδοσία, οι ΜΑΦ και οι ΜΕΘ είναι υποστελεχωμένες», σημειώνει το σωματείο, ενώ κάνει λόγο για παρόμοιες ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του Θριάσιου Νοσοκομείου, π.χ. παθολογικές, πνευμονολογική, χειρουργική, Αιμοδοσία, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κλπ), όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πάρουν μόνο δύο ή και μία εβδομάδα καλοκαιρινής άδειας και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται και περικοπές ρεπό.

Συνολικά, στο Θριάσιο Νοσοκομείο είναι κενές 71 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 47 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

«Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν με τις απολύσεις των πρώτων επικουρικών γιατρών, ενώ τους επόμενους μήνες κινδυνεύουν με απόλυση περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΑΕΔ).

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων υγείας από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι επομένως πρόκληση η κυβερνητική προπαγάνδα περί “αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας”, την ίδια στιγμή που:

  • Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στην υγεία μειώθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά 365 το διάστημα Ιανουάριος 2015 έως Φεβρουάριος 2018, αφού οι προσλήψεις δεν καλύπτουν ούτε τις αποχωρήσεις.
  • Μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας κατά 350 εκατ. ευρώ και τον ΕΟΠΥΥ κατά 226 εκατ. ευρώ για το 2018 και στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.
  • Μέσω της “αξιολόγησης δομών και δημοσίων υπαλλήλων”, της ενεργοποίησης του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (που είναι η μετονομασία της ΕΣΑΝ Α.Ε.) και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων (DRG) προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως “αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες”, που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την “πώληση” υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο, χάρη στη προσφορά των εργαζομένων, “σήκωσε μεγάλο βάρος” για την περίθαλψη θυμάτων από μεγάλες καταστροφές (πριν 8 μήνες οι πλημμύρες στη Μάνδρα, τώρα οι πυρκαγιές).

Γι’ αυτό και ζητούμε πλήρη στελέχωση κι εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας-ΠΕΔΥ σε Ελευσίνα και Μέγαρα, καθώς και τη δημιουργία αντίστοιχων μονάδων, τουλάχιστον σε Μάνδρα και Ασπρόπυργο.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία μαζικούς φορείς της περιοχής» αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας».

Απόφαση του ΚΥΣΕΑ: Απομακρύνθηκαν οι αρχηγοί Πυροσβεστικής και Αστυνομίας

Στο μεταξύ, την Κυριακή το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την απομάκρυνση των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρει ότι:

Κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ, νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Ματθαιόπουλος Βασίλειος και νέος αρχηγός της Αστυνομίας, ο μέχρι σήμερα Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Ανδρικόπουλος Αριστείδης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρόθεση για αλλαγή στην ηγεσία είχε διαρρεύσει από το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αυτές είναι οι πρώτες από αρκετές αλλαγές που θα ακολουθήσουν.

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ευχαρίστησε τους απερχόμενους αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν.

Διαβάστε ακόμα:

Απόφαση του ΚΥΣΕΑ: Απομακρύνθηκαν οι αρχηγοί Πυροσβεστικής και Αστυνομίας

Photo: Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ