Ξεκίνησε πάλι η επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων στην Ταϊλάνδη ενώ η αγωνία κορυφώνεται και ο χρόνος πιέζει.Οι διασώστες απεγκλώβισαν και όγδοο παιδί. Αγωνία για τα υπόλοιπα πέντε. Το σπουδαίο έργο του Elo Musk.

Ξεκίνησε πάλι η επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων στην Ταϊλάνδη ενώ όλοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Συνολικά τρία παιδιά έχουν απεγκλωβιστεί, ενώ η αγωνία παραμένει για τα υπόλοιπα πέντε.

Ένα παιδί κατάφερε να απεγκλωβιστεί από το σπήλαιο λίγο πριν τις 13:00 ώρα Ελλάδας και ακόμα ένα παιδί απεγκλωβίστηκε λίγο αργότερα.

Η επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων στην Ταϊλάνδη, άργησε να ξεκινήσει, καθώς οι δύτες θα έπρεπε να ξεκουραστούν διότι συμμετείχαν και στην πολύ δύσκολη πρώτη φάση της επιχείρησης αλλά και οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεπαν.

Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αξιωματούχοι συναντήθηκαν τη Δευτέρα το πρωί για το επόμενο στάδιο της επιχείρησης και ώστε να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, οι δύτες πρέπει να τοποθετήσουν περισσότερες φιάλες οξυγόνου κατά μήκος της πλημμυρισμένης διαδρομής, ενώ άγνωστο παραμένει πόσος χρόνος θα περάσει μέχρι να βγουν τα παιδιά και ο προπονητής από τον σπήλαιο.

Ωστόσο, αν όπως χθες Κυριακή ο καιρός βοηθήσει, η στάθμη του νερού στο σπήλαιο παραμείνει χαμηλή, τότε θα μπορέσουν να κάνουν την περισσότερη απόσταση περπατώντας.

Να σημειωθεί πως χθες Κυριακή, ξεκίνησε η επιχείρηση στην Ταϊλάνδη και 4 παιδιά απεγκλωβίστηκαν από το σπήλαιο. Κάθε παιδί συνοδευόταν από δύο δύτες, ο ένας πήγαινε μπροστά μεταφέροντας την μπουκάλα οξυγόνου του παιδιού, ακολουθούσε το παιδί και στη συνέχεια ο τρίτος δύτης.

Τα παιδιά φορούσαν μάσκες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τους έκαναν μαθήματα κατάδυσης ώστε να μπορούν να κάνουν τη δύσκολη διαδρομή.

Η διαδικασία κύλησε ομαλά και ολοκληρώθηκε με γρήγορους ρυθμούς και σε αυτό βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες καθώς η στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο είχε πέσει και οι δύτες έκαναν τη διαδρομή περπατώντας.

Στην επιχείρηση πήραν μέρος 13 ξένοι δύτες και πέντε Ταϊλανδοί, μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ συνολικά στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν 90 δύτες.

Την ίδια στιγμή, σε ετοιμότητα έξω από από το σπήλαιο είναι ελικόπτερα, με σκοπό να μεταφέρουν τα παιδιά στο πιο κοντινό νοσοκομείο. Ειδικότερα, υπάρχουν 13 ιατρικές ομάδες, καθεμία με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, για κάθε έναν από τους εγκλωβισμένους.

Παράλληλα, σε ετοιμότητα είναι ακόμη 30 γιατροί στο νοσοκομείο, ενώ η αστυνομία έξω από αυτό έχει σταματήσει την κυκλοφορία προκειμένου να ανοίξουν οι δρόμοι.

Το σπουδαίο έργο του Elon Musk

Ο Elon Musk έδωσε εντολή στην ομάδα του και κατασκεύασε σε χρόνο ρεκόρ ένα υποβρύχιο προκειμένου να συνδράμει με τον τρόπο του στην επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων. Έφτιαξαν ένα «φουσκωτό, εύκαμπτο υποβρύχιο», δώδεκα ακόμη ένα για το κάθε παιδί, τα ετοίμασαν και τα δοκίμασαν, τα παρέλαβε το Lear jet και τα μετέφερε στο σημείο.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της SpaceX και της Tesla μέσω Tweet είχε προαναγγείλει την κατασκευή του μίνι υποβρυχίου που θα μπορούσε να διατεθεί για τις ανάγκες της επιχείρησης διάσωσης των 12 εγκλωβισμένων παιδιών και του προπονητή τους.

https://twitter.com/elonmusk/status/1016029967270928384

Σύμφωνα με τον Elon Musk, το μίνι υποβρύχιο ζυγίζει περίπου 40 κιλά – που σημαίνει πως «είναι εύκολο να μεταφέρεται στα στεγνά τμήματα του σπηλαίου».

Διαβάστε επίσης:

Βγήκαν τα πρώτα παιδιά από το σπήλαιο | Η επιχείρηση διάσωσης

Photo: dpa/S,.Lalit