Ξεκίνησε η ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ για ηλικιωμένους, κρατουμένους και ομογενείς, ενώ αύριο Κυριακή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα.

Ξεκίνησε η ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήμερα Σάββατο, η οποία αφορά τους ηλικιωμένους, τους κρατουμένους και τους ομογενείς.

Συγκεκριμένα, τα εκλογικά τμήματα στήθηκαν το Σάββατα στα σωφρονιστικά ιδρύματα της ΠΓΔΜ, αλλά και στις διπλωματικές και προξενικές αρχές στο εξωτερικό.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το βράδυ, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της εφορευτικής επιτροπής του δημοψηφίσματος, Λιούπκα Γκουγκούτσεφσκα. Η ίδια μάλιστα τόνισε ότι η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά τμήματα διεξάγεται ομαλά.

Παράλληλα, στο σύνολο 1.806.336 ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα ενώ στις διπλωματικές και προξενικές αρχές στο εξωτερικό, δήλωσαν να ψηφίσουν 2.694 ψηφοφόροι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «MIA», στο γραφείο συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, δηλώθηκαν να ψηφίσουν 15 άτομα.

Την ίδια στιγμή, από 13 σωφρονιστικά ιδρύματα στην γείτονα χώρα έχουν δηλωθεί για την ψηφοφορία, 1.558 άτομα, ενώ δόθηκε και η δυνατότητα να ψηφίσουν κατ΄ οίκον 1.859 άτομα, μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένοι  και ασθενείς .

Σημειώνεται ακόμη ότι η εφορευτική επιτροπή έδωσε διαπιστεύσεις σε 11.907 εγχώριους και 493 ξένους παρατηρητές για το δημοψήφισμα, σε 194 μεταφραστές, αλλά και σε 83 ξένους δημοσιογράφους που θα το καλύψουν.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ η ερώτηση σε αυτό θα είναι «Συμφωνείτε με τη συμμετοχή σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενος/-η τη συμφωνία ανάμεσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και στη Δημοκρατία της Ελλάδας;».

Οι κάλπες θα ανοίξουν για τους 80 δήμους της ΠΓΔΜ απ’ τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί από 12.000 εγχώριους και 500 διεθνείς παρατηρητές.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΓΔΜ: Ο πρόεδρος Ιβάνοφ ζητάει από τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα

Photo: AP