Στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ ξεκινάει σήμερα, 15 Οκτωβρίου, η συζήτηση για την πρόταση της Κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος της Χώρας.

Ξεκινάει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ η συζήτηση για την πρόταση της Κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ αναφορικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Το βράδυ του Σαββάτου, η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ ολοκληρώθηκε. Έπειτα, ακολούθησε ψηφοφορία όπου δέκα βουλευτές της συμπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ. Επτά βουλευτές από την Αντιπολίτευση ψήφισαν κατά.

Αυτή είναι η πρώτη φάση της διαδικασίας. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ θα κρατήσει μέχρι και 10 μέρες. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία αφορά αποκλειστικά την διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνει η πρόταση. Για να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης θα πρέπει να υπάρχει η πλειοψηφία των 2/3 (80 από τους 120 βουλευτές). Εάν υπάρξει αυτή η πλειοψηφία στην ψηφοφορία, η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος θα περάσει στα επόμενα στάδια, που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Από την πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια κρίνεται το εάν η Κυβέρνηση τελικά μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της Αντιπολίτευσης. Η στήριξη αυτή είναι βασική γιατί έτσι μόνο μπορεί να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία και η τροποποίηση του Συντάγματος να γίνει γεγονός.

Ωστόσο, αν ο Ζοραν Ζάεφ δεν καταφέρει να κερδίσει την στήριξη κάποιων βουλευτών της Αντιπολίτευσης, τότε η Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Εάν φτάσει σε αυτό το σημείο πιθανότατα οι εκλογές θα γίνουν 2 ή 9 Δεκμβρίου.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η πρόταση της Κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την αλλαγή του Συντάγματος έχει την υποστήριξη 72 βουλευτών. Για να μπορέσει να έχει την πλειοψηφία των 2/3 χρειάζεται να έχει την συγκατάθεση άλλων 8 βουλευτών από την Αντιπολίτευση. Η Αντιπολίτευση είναι το VMRO-DPMNE έχει 48 έδρες στη Βουλή.

Ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης είναι ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος έχει αναφέρει ότι κανένας βουλευτής από το κόμμα του δεν πρόκειται να υποστηρίξει την τροποποίηση τους Συντάγματος, και ιδιαίτερα την αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Ζ. Ζάεφ για την Συμφωνία των Πρεσπών

«Ιστορική στιγμή» και «πηγή σταθερότητας για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη» ανέφερε ότι είναι η Συμφωνία των Πρεσπών για την ΠΓΔΜ ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία για τις δύο πλευρές από αυτήν» και πρόσθεσε ότι «Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στην περιοχή και την Ευρώπη, μια ευκαιρία να σημειώσουμε μια ιστορική επιτυχία που θα αποτελέσει σοβαρή επένδυση για το μέλλον».

Διαβάστε επίσης:

Καμμένος: Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει το plan Β για την ΠΓΔΜ, αλλά δεν το εγκρίνει