«Ξαφνική» αλλαγή στάσης απ’ τον Τραμπ στην υπόθεση Κασόγκι, μετά τις εξηγήσεις που ζητούν  ΟΗΕ και Διεθνής Αμνηστία και τις πιέσεις που δέχεται.

Η αλλαγή στάσης απ’ τον Τραμπ στην υπόθεση Κασόγκι έγινε μέσα σε…μερικές ώρες μετά τις τοποθετήσεις από ΟΗΕ και Διεθνή Αμνηστία, αλλά και τις πιέσεις που δέχεται από μέλη του Κογκρέσου ακόμα και από κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Κατά την πρώτη αντίδρασή του ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δηλώσει πως η εκδοχή του Ριάντ ότι υπήρχε συμπλοκή μέσα στο προξενείο, η οποία οδήγησε στον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι,  είναι «αξιόπιστη». Λίγο αργότερα, το βράδυ του Σαββάτου, σε προεκλογική του δήλωση άλλαξε θέση και δήλωσε πως έγινε μεν το πρώτο βήμα, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του, ζητώντας να δοθούν πλήρεις απαντήσεις.

«Όχι δεν είμαι ικανοποιημένος μέχρι να βρούμε την απάντηση» είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το Ριάντ δεν έχει αποκαλύψει ακόμα που είναι η σορός του Κασόγκι.«Ήταν ένα καλό πρώτο βήμα. Αλλά θέλω να πάρω απαντήσεις», πρόσθεσε.

Αβέβαιο είναι αν ο Τραμπ θα προχωρήσει σε κυρώσεις ή απλά θα μείνει στα…λόγια. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να μην διακινδυνεύσει η συμφωνία για πώληση οπλικών συστημάτων αξίας 110 δισ. δολαρίων στο Ριάντ και μάλλον γι’ αυτό η στάση του είναι πιο μετριοπαθής.

Να σημειώσουμε πως χθες Σάββατο, όταν έγινε και η πρώτη παραδοχή για τη δολοφονία από τη Σαουδική Αραβία, ΟΗΕ, Διεθνής Αμνηστία, Βερολίνο, Παρίσι και άλλες χώρες ζήτησαν πλήρεις απαντήσεις και εξηγήσεις.

Ακόμη και ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Κρόκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, εξέφρασε ανοιχτά την αμφισβήτησή του στην εκδοχή του Ριάντ για τον θάνατο του Κασόγκι και σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσουν στον δικό τους ανεξάρτητο, αξιόπιστο καθορισμό ευθυνών για τον θάνατο του Κασόγκι».

Η υπόθεση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι θα εξεταστεί από σαουδαραβικά δικαστήρια όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ήδη έχουν συλληφθεί 18 άτομα και δύο αξιωματούχοι απαλλάχθηκαν απ’ τα καθήκοντά τους.

Διαβάστε επίσης:

Εξηγήσεις για τον θάνατο του Κασόγκι ζητούν Διεθνής Αμνηστία, ΟΗΕ και Μέρκελ