Επιτεύχθηκε επιτέλους συμφωνία ανάμεσα σε Κομισιόν και Ιταλία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Τι ακριβώς συμφωνήθηκε.
Επιτέλους, λευκός καπνός μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και έναν προϋπολογισμό που είχε απορριφθεί δύο φορές από την Κομισιόν, η οποία είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στη Ρώμη. Τελικά, επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα σε Κομισιόν και Ιταλία και φαίνεται πως βρέθηκε η χρυσή τομή.
Τα ευχάριστα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Τι προβλέπει η συμφωνία;
Εξοικονόμηση 10,25 δισεκ. ευρώ, εν μέρει λόγω της “μετάθεσης της εφαρμογής δύο σημαντικών μέτρων” της ιταλικής κυβέρνησης: της μεταρρύθμισης των συντάξεων και του εισοδήματος του πολίτη, ενός κατώτατου εισοδήματος για τους πιο φτωχούς”, είπε αποκάλυψε ο Ντομπρόβσκις προσθέτοντας πως η λύση αυτή δεν είναι ιδανική αλλά «επιτρέπει να αποφευχθεί σε αυτό το στάδιο μια διαδικασία για υπερβολικό έλλειμμα».
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,04% του ΑΕΠ -έναντι 2,4% αρχικά- με την ανάπτυξη να αναμένεται στο 1% το 2019 έναντι 1,5% προηγουμένως.
Κόντε: Δεν ενδώσαμε, αποφύγαμε τη διαδικασία κυρώσεων
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μίλησε στη γερουσία της Ρώμης για την επίτευξη της συμφωνίας με την Κομισιόν.
«Αποφύγαμε την διαδικασία κυρώσεων, αλλά δεν ενδώσαμε σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, διαφυλάξαμε τον όλο σχεδιασμό του», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Με την υποστήριξη των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και του υπουργού οικονομικών Τζοβάνι Τρία, παρενέβην για να ξαναβρεθεί το νήμα του διαλόγου και να μην πληγεί η μεταρρυθμιστική μας δράση
Όπως είπε ο Κόντε, η Κυβέρνηση του εργάστηκε με τη μέγιστη δυνατή αποφασιστικότητα για να αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων.
«Η κυβερνητική συμμαχία δεν έκανε πίσω σε ό,τι αφορά τους στόχους που οι Ιτλοί υπέδειξαν ως πρωτεύουσας σημασίας, με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου», συνέχισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.
Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενταχθούν σε συνολική τροπολογία στο προϋπολογισμό, η οποία θα ψηφιστεί από την γερουσία της Ρώμης τις αμέσως επόμενες ημέρες. Επιβεβαιώνεται, τελικά, ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το επόμενο έτος θα ανέλθει στο 2,04% του ΑΕΠ, και όχι στο 2,4%, όπως είχε οριστεί αρχικά από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.