Η Βρετανία δεν θα πληρώσει τον λογαριασμό του Brexit, χωρίς εμπορική συμφωνία, ανέφερε ο νέος αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Daily Telegraph».

Ο Βρετανός Ράαμπ, που αντικατέστησε στις 9 Ιουλίου τον Ντέιβιντ Ντέιβις, που παραιτήθηκε λόγω διαφωνιών με την κατεύθυνση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ανέφερε ακόμη ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν «κάποιες προϋποθέσεις μεταξύ των δύο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το άρθρο 50 (της συνθήκης της Λισαβόνας, για την διαδικασία εξόδου), που ενεργοποιήθηκε για να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας, «αξιώνει να υπάρξει ένα μελλοντικό πλαίσιο συμφωνίας για τη σχέση που θα έχουμε με την Ε.Ε. στο μέλλον, επομένως οι δύο συνδέονται», ενώ ο υπουργός προσθέτει ότι:

Δεν μπορείτε να έχετε από τη μία πλευρά το ένα μέρος που εκπληρώνει όλες τις συνθήκες και από την άλλη το άλλο μέρος που δεν τις εκπληρώνει, ή που πηγαίνει ήπια, ή που δεν δεσμεύεται

«Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι οφείλουμε να εξασφαλίσουμε κάποιες προϋποθέσεις μεταξύ των δύο», τόνισε στη συνέχεια ο Ντόμινικ Ράαμπ.

Σημειώνεται ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. αναμένεται στις 30 Μαρτίου του 2019, ενώ και οι δύο πλευρές προβλέπεται να καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι και τα τέλη του Οκτωβρίου με σκοπό να οργανώσουν το διαζύγιό τους, να βάλουν τις βάσεις της μελλοντικής τους σχέσης και να δώσουν χρόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα κοινοβούλια των κρατών να επικυρώσουν το κείμενο.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση με τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέγια για πρώτη φορά την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή η Ε.Ε. ανησυχεί για τη πιθανότητα οι συνομιλίες να πέσουν σε αδιέξοδο και να υπάρχουν διαρκώς αμφισβητήσεις από την κυβέρνηση στη στρατηγική της Μέι.

Διαβάστε επίσης:

«Το Brexit συνεχίζει να σημαίνει Brexit», δηλώνει η Μέι

Photo: John Thys/AFP/Getty Images