Αυξάνονται τα θύματα απ’ την έκρηξη στη Βηρυτό. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 108 νεκροί και 4.000 τραυματίες. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να διασώσουν εγκλωβισμένους. Το κόστος της καταστροφής υπολογίζεται πάνω από 3 δις δολάρια.

Μετά την τραγωδία στη Βηρυτό, η Κυβέρνηση του Λιβάνου αποφάσισε να θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό όλους τους αξιωματούχους του λιμανιού, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τις αποθήκες και την ασφάλεια.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους και κάθε φορά που εντοπίζουν έναν ζωντανό, οι παριστάμενοι πανηγυρίζουν.

Την ίδια στιγμή, πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα της στέγασης, καθώς εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί πάνω από 300.000 άνθρωποι. Ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου έσπευσε να δημιουργήσει προσωρινά καταφύγια με τρόφιμα, είδη υγιεινής και βασικές ανάγκες, για να στεγάσει έως και 1.000 οικογένειες.

Οι προσπάθειες για βοήθεια συντονίζονται και μέσω social media με το hashtag #ourhomesareopen. Ξενοδοχεία, σχολεία και φορείς είναι έτοιμοι να προσφέρουν καταφύγιο σ’ όσους έχουν ανάγκη.

Οι έρευνες για την έκρηξη στη Βηρυτό

Σύμφωνα με τα πρώτ στοιχεία, αιτία της έκρηξης είναι η αδράνεια και αμέλεια ετών, σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι της Βηρυτού.

Έχει γίνει γνωστό πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

Μια επίσημη πηγή δήλωσε στο Reuters πως πρόκειται για αμέλεια, ενώ τόνισε ότι το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.

Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή.

Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί

Σύμφωνα με το Reuters υπάρχουν δύο έγγραφα, βάσει των οποίων τα Τελωνεία του Λιβάνου είχαν ζητήσει από το δικαστικό σώμα το 2016 και το 2017 να ζητήσει από «ην αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το Rhosus, και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού. Παρόμοια αιτήματα φέρεται ότι είχαν υποβληθεί το 2014 και το 2015.

Διαβάστε ακόμα:

Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που προκάλεσε την τραγωδία στη Βηρυτό;