Βιώσιμο το ασφαλιστικό για τους Θεσμούς | Μιλάνε για ακύρωση της περικοπής των συντάξεων

LIKE US ON FACEBOOK

Βιώσιμο θεωρούν το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας οι Θεσμοί και πλέον η συζήτηση που γίνεται είναι για ακύρωση κι όχι για αναβολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων.

Το γεγονός ότι οι Θεσμοί συζητούν για ακύρωση της περικοπής των συντάξεων αποκάλυψαν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι οποίες τόνισαν πως πλέον θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο.

Οι πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συμπλήρωσαν ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

  • Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ.
  • Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
  • Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές «ανάσες».

Επίσης θεωρείται σημαντικό και το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο).

Παράλληλα, οι Θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου.

Η Κυβέρνηση ελπίζει στο Eurogroup να δοθεί το «πράσινο φως» για την ακύρωση του μέτρου. Τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί επίσης και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.

Διαβάστε ακόμα:

Σύγκρουση Κυβέρνησης-ΝΔ για την περικοπή των συντάξεων

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved