Μην ανακινήσετε τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι το μήνυμα που στέλνει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ προς μελλοντικές κυβερνήσεις σε Αθήνα-Σκόπια.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Έθνος της Κυριακής» ανέφερε ότι: «Η συμφωνία των Πρεσπών θέτει, επιτέλους τη βάση για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία και κατ’ επέκταση για τον αλληλοσεβασμό και τη φιλία».

Ο ίδιος, εξέφρασε στη συνέχεια την πεποίθησή του ότι «πολλοί ενδοιασμοί θα αρθούν», όταν εξηγηθούν τα δεδομένα της συμφωνίας και στηριχτεί το περιεχόμενο της.

Παράλληλα, ο κ. Ροτ δεν βλέπει «κανένα λόγο» ανακίνησης μιας «διαφοράς που έχει επιλυθεί» από τις μελλοντικές κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια, ενώ τόνισε ότι κάτι τέτοιο «θα έπληττε σοβαρά τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους με τις αντίστοιχες συνέπειες για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη».

Ο ίδιος κάλεσε μάλιστα τα κόμματα να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», υπενθυμίζοντας τους την θεμελιώδη αρχή του Δικαίου «pacta sunt servanda» (σ.σ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται).

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο» την πιθανότητα αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια με αφορμή την έντονη συζήτηση Σερβίας-Κοσόβου.

Θεωρεί ότι η ενσωμάτωση των βαλκανικών χωρών θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά για όλη την Ευρώπη, καθώς η ΕΕ «αποτελεί σαφή προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον», ενώ «φυσικά η Γερμανία, η ΕΕ αλλά και τα βαλκανικά κράτη επιδιώκουν μια εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία είναι «εξαιρετικά προβληματικές» και πιστεύει ότι είναι πάντα προς συμφέρον της Ευρώπης η προσέγγιση της με την Τουρκία «ακόμα κι αν χρειαστεί να βρούμε ένα νέο μοντέλο» και «αντιπαραγωγική» την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων:

Δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις στην Τουρκία γυρίζοντάς τους την πλάτη. Και εδώ η βάση για την αλλαγή είναι ο διάλογος

Τέλος, ο κ. Ρότ σχολιάζοντας το Brexit, το χαρακτηρίζει «καταστροφή πρώτιστα για την Μ. Βρετανία αλλά και για την ΕΕ», ενώ σημειώνει τη σημασία της ενότητας και της υποστήριξης της Κομισιόν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Το κατά πόσο το Brexit θα επηρεάσει τις ευρωεκλογές μένει να το διαπιστώσουμε», συμπληρώνει ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη:

Τσίπρας στο Μόναχο: «Εγώ και ο Ζόραν βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Photo: Reuters