Δύσκολα τα πράγματα για την Τερέζα Μέι, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη μ’ ένα αρκετά βαρύ κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit. Τι είπε ο Γιούνκερ;

Πολύ άσχημη ήταν η ατμόσφαιρα στο δείπνο των ηγετών στη Σύνοδο για το Brexit, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Τερέζα Μέι αδυνατούσε «να διατυπώσει τι ήθελε» και διακοπτόταν συχνά από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που απαιτούσε να μάθει τι περίμενε «ακριβώς».

Όπως αναφέρει δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή, η Μέι δεν μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των «27» παρά μόνο αν επιστρέψει τις προσεχείς εβδομάδες στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες προτάσεις.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε ως “εξωφρενικό” το γεγονός ότι το Λονδίνο πίστευε πως επαφιόταν στην Ε.Ε. να του “προτείνει απαντήσεις”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κομισιόν θα επιταχύνει τις προετοιμασίες της για την περίπτωση μη συμφωνίας («no deal») με το Ηνωμένο Βασίλειο εν όψει της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο.

Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι είναι αυτό που θέλουν εκείνοι, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς. Η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την Τετάρτη 19η Δεκεμβρίου όλες τις πληροφορίες που θεωρεί «ενικά χρήσιμες και αφορούν την προετοιμασία για το “no deal”, δηλαδή το σενάριο του «διαζυγίου» χωρίς συμφωνία

Απ’ την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είπε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία απευθύνθηκε το βράδυ της Πέμπτης στους Ευρωπαίους ομολόγους της, αναφέρθηκε στις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της το βρετανικό Κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία που κλείστηκε ανάμεσα στο Η.Β. και την Ε.Ε. και τους ζήτησε «επιπρόσθετες εγγυήσεις».

Θυμίζουμε ότι η βρετανική Κυβέρνηση έχει ορίσει την 21η Ιανουαρίου ως την προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται πως στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρείχε στη Μέι τη διαβεβαίωση ότι για το θέμα της μεθορίου με την Ιρλανδία, ο «μηχανισμός ασφαλείας» – ή backstop στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου – με σκοπό να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα, ένα από τα ζητήματα που θορυβεί πάνω απ’ όλα τους οπαδούς της «καθαρής» εξόδου, δεν θα εφαρμοστεί παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και μόνο «προσωρινά».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύεται να «εργαστεί γρήγορα για μια μεταγενέστερη συμφωνία», μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ήτοι μέσα στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμα:

200 έναντι 117: H Τερέζα Μέι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βρετανικής Βουλής

Photo: Reuters