«Απογοητευτικές» και αρκετά ανησυχητικές χαρακτήρισε τις τελευταίες συνομιλίες με τις ΗΠΑ η Πιονγιάνγκ, η οποία κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί μονομερώς να την υποχρεώσει σε αποπυρηνικοποίηση.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, οποίος είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα έκανε λόγο για εξαιρετική πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών σχεδόν σε όλα τα ζητήματα. Ο ίδιος παρόλα αυτά, τόνισε ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Βόρειας Κορέας, τον οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο της χώρας KCNA, η στάση των ΗΠΑ έχει προκαλέσει μια «επικίνδυνη φάση» που μπορεί να διαταράξει τη βούληση της Πιονγιάνγκ για αποπυρηνικοποίηση.

«Περιμέναμε ότι η αμερικανική πλευρά θα έρθει με μια εποικοδομητική ιδέα, πιστεύοντας ότι θα πάρουμε κάτι σε αντάλλαγμα», σημείωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε ότι:

Έπειτα από τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου, η εμπιστοσύνη μεταξύ της χώρας μας και των ΗΠΑ εισέρχεται σε μια επικίνδυνη φάση, κατά την οποία η αποφασιστικότητά μας για αποπυρηνικοποίηση, η οποία είναι σταθερή, μπορεί να αλλάξει

Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι «ο πιο γρήγορος τρόπος για την επίτευξη μιας συμφωνίας χωρίς πυρηνικά θα ήταν μια σταδιακή προσέγγιση, με την οποία και οι δύο πλευρές θα έκαναν βήματα ταυτόχρονα».

Παράλληλα, ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα συγκρότησαν ομάδες εργασίας για την αποπυρηνικοποίηση, ενώ νωρίτερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δηλώσεις του ανέφερε πως οι ομάδες αυτές θα επικεντρωθούν σε «ζητήματα πρακτικών λεπτομερειών».

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι συνομιλίες του κ. Πομπέο με αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας περιλάμβαναν τον επαναπατρισμό λειψάνων Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Κορέας, καθώς και θέματα αποπυρηνικοποίησης.

Διαβάστε επίσης:

Ακόμα μια «στροφή» του Τραμπ: Η Βόρεια Κορέα παραμένει πυρηνική απειλή

Photo: AFP/Getty