«Οι νεκροί δεν κρύβονται ούτε εικάζονται», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για τις πυρκαγιές κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στην ώρα την επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής την περασμένη Δευτέρα. Βρέθηκε ακόμα μια σορός στο Κόκκινο Λιμανάκι.

«Το τελευταίο που απασχολεί αυτήν τη στιγμή την κυβέρνηση είναι ο ανασχηματισμός» ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Προτεραιότητα είναι η στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές και επεσήμανε πως κύριο μέλημα, είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη και να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος για τις πυρκαγιές.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και ερωτηθείς σχετικά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε πως έμπρακτη ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι η στήριξη των πληγέντων, η προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών και η λήψη μέτρων για τη αντιμετώπιση των στρεβλώσεων, με στόχο την αποτροπή ανάλογων συμβάντων στο μέλλον.

Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της…Η αποτίμηση θα γίνει με νηφάλιο τρόπο, αφού παρέλθει η κρίση

Αναφορικά με το αν η Κυβέρνηση γνώριζε εξ αρχής ότι υπήρχαν νεκροί και την ενημέρωση του Πρωθυπουργού, ο κ. Τζανακόπολους τόνισε πως «οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται», ενώ ανέφερε πως την ώρα την επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής την περασμένη Δευτέρα δεν υπήρχαν ούτε διασταυρωμένοι, ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί.

Τόνισε επιπλέον πως μόλις η κυβέρνηση διασταύρωσε τις πληροφορίες για νεκρούς, ο ίδιος ενημέρωσε τους πολίτες για τις εξελίξεις. «Πώς να κρύψεις νεκρούς;», διερωτήθηκε.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος για τις πυρκαγιές, η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωση της περιοχής και τόνισε πως αρμόδιος για αυτό είναι ο εκάστοτε δήμαρχος, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει σκοπό να επιρρίψει ευθύνες, καθώς δεν μπορούσε να εκκενωθεί με οργανωμένο τρόπο ο οικισμός».

Αναφορικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μάτι το πρωί της Δευτέρας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε πως ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με πολίτες, πυροσβέστες και στρατιώτες, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον υπαρχηγό της πυροσβεστικής αλλά και τους μηχανικούς του Υπ. Υποδομών που βρίσκονται στο πεδίο. Απαντώντας στη σχετική κριτική, τόνισε πως ο κ. Τσίπρας «δεν πήγε στα κρυφά» στην περιοχή, συμπληρώνοντας πως «αν ο Πρωθυπουργός είχε επιλέξει να πάει στο Μάτι συνοδεία καμερών θα μιλούσατε όλοι για επικοινωνιακό σόου».

Κατά την τακτική του ενημέρωση, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού στην πυρκαγιά στην Κινέτα αλλά και στην πυρκαγιά στο Νταού της Πεντέλης που κατέληξε στο Μάτι.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό ευρεία σύσκεψη των υπουργών όπου αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων. Όπως τόνισε, λήφθηκαν και συγκεκριμένες αποφάσεις, με βάση την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της 27ης Ιουλίου, για την αντιμετώπιση των παθογενειών που συνέτειναν στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προανήγγειλε αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση των κίνδυνων, ενώ τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν να ολοκληρωθούν ταχύτατα και να είναι απλές χωρίς γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις. Επιπλέον, ανέφερε πως στην περιοχή έχει ήδη ξεκινήσει η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών από εξειδικευμένα συνεργεία, καθώς και αποκομιδή αποβλήτων.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως από την Παρασκευή έχουν ολοκληρωθεί οι 3.676 αυτοψίες που διενέργησαν οι μηχανικοί του Υπ. Υποδομών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου και Μεγαρέων. Συνολικά 1.803 κτήρια κρίθηκαν «πράσινα», 827 «κίτρινα» και 1.046 «κόκκινα».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε πως την Τρίτη 31 Ιουλίου, ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με αιτήσεις στα κατά τόπους γραφεία του υπουργείου Υποδομών.

Άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία ενιαίος αριθμός κλήσης του υπ. Υποδομών και Μεταφορών και της ΑΑΔΕ όπου οι πληγέντες θα μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο καθώς επίσης και για σχετικά φορολογικά ζητήματα. Για τα μέτρα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ανέφερε πως θα χορηγηθεί στους πυρόπληκτους εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ

Παράλληλα, τόνισε πως «εκπονείται σχέδιο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και δέσμη συγκεκριμένων χωροταξικών παρεμβάσεων στο Μάτι».

Τέλος, καταλόγισε εξάλλου πολιτικές σκοπιμότητες στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα μπει σε αυτό το παιχνίδι.

Βρέθηκε ακόμα μια σορός στο Κόκκινο Λιμανάκι

Ακόμα μια σορός σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε στο Κόκκινο Λιμανάκι στην ανατολική Αττική και ανασύρθηκε από το Λιμενικό σε συνεργασία με άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού.

Η σορός ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε με πλωτό του Λιμενικού στο λιμάνι της Ραφήνας, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας 43 είναι οι εγκαυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Αττικής, εκ των οποίων οι 11 σε ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, επιδείνωση παρουσίασε σήμερα γυναίκα εγκαυματίας που νοσηλεύεται στο «Γ. Γεννηματάς». Διασωληνώθηκε και διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου.

Ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Διαβάστε αναλυτικά τις -μέχρι στιγμής- επίσημες ανακοινώσεις:

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τα θύματα της πυρκαγιάς και οι διευκρινίσεις

Photo: Eurokinissi/ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ