«Το Μετρό Θεσσαλονίκης παύει να είναι λόγια», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό που απεύθυνε στην εκδήλωση στον σταθμό «Σιντριβάνι – Έκθεση», τον οποίο νωρίτερα και επιθεώρησε.

Ο κ. Τσίπρας στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι μια σημαντική υποδομή παραδίδεται σταδιακά και βάζει στις ράγες τη νέα λαμπρή ιστορία της Θεσσαλονίκης, ενώ σημείωσε ότι είναι έτοιμο το 95% του μετρό Θεσσαλονίκης, όσον αφορά την κατασκευή των 13 πρώτων σταθμών:

Αυτό που λείπει είναι δύο πράγματα: Οι συρμοί και ο ιδιοκτήτης του έργου, δηλαδή οι πολίτες της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μετρό Θεσσαλονίκης παύει να είναι λόγια, ενώ σημείωσε ότι μέσα στο 2019 ξεκινά και η δοκιμαστική του λειτουργία:  «Το Μετρό Θεσσαλονίκης παύει να είναι λόγια. Είμαστε περήφανοι που ολοκληρώθηκαν οι σταθμοί του και μέσα στο 2019 ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία».

Ο κ. Τσίπρας αισιόδοξος ανέφερε στη συνέχεια ότι «όχι στο τέλος του 2020, αλλά τον Φλεβάρη του 2020 οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα είναι σε θέση να κάνουν χρήση ενός εργαλείου που το έχουν ανάγκη».

Έβαλε ακόμη και στόχο το μετρό της Θεσσαλονίκης να εκτείνεται απ’ το αεροδρόμιο μέχρι τις δυτικές συνοικίες της πόλης, ο προαστιακός να συνδέει τις όμορες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και ο ΟΑΣΘ και τα ΚΤΕΛ, στον χώρο ευθύνης τους, να μεταφέρουν τους πολίτες στους πλησιέστερους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι υπό μελέτη είναι και κατά πόσο είναι βιώσιμες οι αστικές ακτοπλοϊκές μεταφορές στο Θερμαϊκό.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη μετεξελίσσεται από συμπρωτεύουσα, από φτωχό συγγενή, σε πόλη ευρωπαϊκή, σε πρωτεύουσα των Βαλκανίων, που θα μπορέσει να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομία, το εμπόριο, τον πολιτισμό», για να προσθέσει σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι:

Tο πιο γνωστό ανέκδοτο για την πόλη της Θεσσαλονίκης παύει να είναι πια ανέκδοτο και γίνεται πραγματικότητα

Σχετικά με το μετρό Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός μίλησε για «απίστευτη χρονοτριβή και κωλυσιεργία όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι να αναλάβουμε».

Για το έργο, ο ίδιος τόνισε ότι «κατορθώσαμε να ολοκληρωθεί το έργο και ταυτόχρονα να αναδείξουμε, να προστατεύσουμε, να σεβαστούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Σπάσαμε τα ψευτοδιλήμματα της συντήρησης και των συμφερόντων. Το ψευτοδίλημμά που έλεγαν ή αρχαία ή μετρό, το μετατρέψαμε σε και αρχαία και μετρό».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη το 2020 θα είναι μια άλλη πόλη, με βελτιωμένη εικόνα, ενώ ανέφερε ακόμη πως: «Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται το έργο της διπλής ηλεκτροδοτούμενης σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας – Θεσσαλονίκης» και πρόσθεσε ότι όταν η γραμμή τεθεί σε λειτουργία, το τρένο θα καλύπτει την απόσταση σε τρεις ώρες και 17 λεπτά.

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι ολοκληρώνεται και η ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Ειδομένης, αλλά και ότι προχωρά η πραγματοποίηση της συμφωνίας για τη διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι ολοκληρώθηκε το σιδηροδρομικό, οδικό και έργο ανάπλασης στην Μενεμένη, ότι ολοκληρώνονται οι μελέτες για την αναβάθμιση του προαστιακού προς Έδεσσα και τέλος ότι ολοκληρώθηκαν οι ίδιες προς Γιαννιτσά.

Σχετικά με τον ΟΑΣΘ, δήλωσε ότι «τον Αύγουστο του 2016 παραλάβαμε έναν ΟΑΣΘ που είχε χρεοκοπήσει οικονομικά και επιχειρησιακά», και υποσχέθηκε ότι θα τεθούν σε εφαρμογή ρυθμίσεις για τις άμεσες ανάγκες των πολιτών που δεν καλύπτονται μέχρι να λειτουργήσει το μετρό.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας, ανακοίνωσε ακόμη ότι τον Φεβρουάριο ενεργοποιείται ο νέος οργανισμός ΑΣΥΘ που θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών και του μετρό της Θεσσαλονίκης, αλλά και ότι τον ίδιο μήνα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια 350 νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Τέλος, ανακοίνωσε επίσης την άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη 150 νέων οδηγών με διετείς συμβάσεις έργου, αλλά και προκήρυξη μετατάξεων τεχνιτών από άλλους φορείς και κυρίως από την ΕΛΒΟ. Δρομολογείται, σύμφωνα με τον ίδιο και ο διαγωνισμός για πρόσληψη νέων μόνιμων οδηγών και τεχνιτών αμέσως μετά τη συγκρότηση του ΑΣΥΘ.

Διαβάστε ακόμη:

Είναι γεγονός! Έτοιμος ο σταθμός «Συντριβάνι» του Μετρό Θεσσαλονίκης (Photos)

Photo: INTIME NEWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ