Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε την ανάγκη τα Βαλκάνια να ξαναγίνουν το επίκεντρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της συνανάπτυξης και της οικονομικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι: «Τα Βαλκάνια πρέπει να ξαναγίνουν το επίκεντρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της συνανάπτυξης και της οικονομικής συνεργασίας. Αλλά αυτό δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα και από της διεύρυνσης της Ε.Ε.», ενώ πρόσθεσε στη συνέχεια ότι:

Έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα, έμαθε να συνδυάζεται, να δίνει πάσες και να ανοίγει το παιχνίδι, να παίζει δημιουργικό ποδόσφαιρο και μέσα από την πολύ καλή συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς υποδομών και ενέργειας, αλλά και στην ανάπτυξη μιας νέας γεωπολιτικής δυναμικής για την περιοχή, πολύ σύντομα μπορεί να σκοράρουμε

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι κάθε φορά που έρχεται στο Βελιγράδι επισκέπτεται το μνημείο του Ρήγα Φεραίου, ο οποίος μπορεί να εκτελέστηκε πριν από 220 χρόνια για τις ιδέες του, αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, «εμείς βρισκόμαστε εδώ για να συνεχίσουμε το όραμά του, ένα όραμα που μας εμπνέει παρά τις μεγάλες δυσκολίες».

«Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διαβαλκανική συνεργασία, για να κάνουμε τους λαούς μας περήφανους, να σταματήσουμε να υψώνουμε τείχη ο ένας απέναντι στον άλλο, αλλά να υψώνουμε γέφυρες συνεργασίας και να πάμε την περιοχή μας και τους λαούς μας ένα βήμα πιο μπροστά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι «κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος, ότι καμία μεγάλη θυσία για την υπεράσπιση μεγάλων αξιών στην ιστορία μας δεν πήγε χαμένη και ότι οι αγώνες αυτοί συνεχίζονται».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία όπως είπε δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν πιο κοντά και να πάψει να είναι η ΠΓΔΜ τείχος ανάμεσά τους.

«Πριν από λίγους μήνες προχωρήσαμε με μια γειτονική μας χώρα, την ΠΓΔΜ, σε μια συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν πιο κοντά. Αυτή η χώρα να σταματήσει να είναι τείχος ανάμεσά μας και να γίνει γέφυρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Μίλησε ακόμη για την «πολύ ουσιαστική συνεργασία» ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία τα τελευταία χρόνια, με την ταυτόχρονη διεύρυνση αυτού του ισχυρού δεσμού και με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τον στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων.

Για τις «δύσκολες προσπάθειες» που καταβάλλει η Σερβία για να επιλύσει «κρίσιμα και δύσκολα εθνικά θέματα», ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι:

Θέλω να ενθαρρύνω να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας και θέλω να γνωρίζετε ότι σε αυτές τις δύσκολες προσπάθειες η Ελλάδα θα είναι πάντα μια χώρα που θα υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο, άρα μια χώρα που θα υπερασπίζεται το δίκαιο. Όσο λοιπόν κι εσείς θα αγωνίζεστε για το δίκαιο, να ξέρετε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα δίπλα σας

Διαβάστε ακόμη:

https://ipop.gr/eidisis/ellada-servia-voylgaria-kai-roymania-diekdikoyn-to-euro-2028-kai-to-moyntial-2030/

Photo: AP