Τσίπρας: Θα είμαστε μια απ’ τις χώρες με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε.

LIKE US ON FACEBOOK

Εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα το 2017 θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 2% έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απ’ το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Λάρισα, ενώ προέβλεψε πως η Ελλάδα θα γίνει μια απ’ τις χώρες με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι της παραγωγικής ανασυγκρότησης και δεσμεύτηκε για ακόμα μια φορά για τη συγκρότηση του αναπτυξιακού σχεδίου.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως υπάρχει γόνιμο έδαφος για συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς. «Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα είναι ότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται χωρίς συνεργασία».

Ο ίδιος άφησε αιχμές για όσους προέτρεπαν περιφέρειες και φορείς να μην συμμετέχουν στον διάλογο με την Κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα βγαίνει απ’ την κρίση, διερωτώμενος «αν είμαστε έτοιμοι για μεγάλες τομές» και συμπληρώνοντας πως η Θεσσαλία αποτελεί τον πυλώνα της παραγωγικής προοπτικής της χώρας.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως το 2017 θα κλείσει με τον αριθμό «2» μπροστά απ’ τους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ εξέφρασε την άποψη πως η Ελλάδα θα γίνει μια απ’ τις χώρες με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε.

«Ακόμη και το ΔΝΤ εκτιμά θα έχουμε 2,65% ανάπτυξη το 2018», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας, όμως, πως είναι η ώρα να συνεννοηθούμε μεταξύ μας τι είδους ανάπτυξη θέλουμε και να μην μιλάμε μόνο για αριθμούς.

Οι στόχοι της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη:

 • Η ανάπτυξη πρέπει να αφορά την καθημερινότητα των πολιτών
 • Η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει
 • Η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας
 • Το όφελος από την ανάπτυξη να διαχέεται παντού

Στόχος μας είναι αφού ολοκληρώσουμε τον κύκλο των περιφερειακών συνεδρίων κι αποτυπώσουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό, να συγκροτηθεί το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο

Πρωτογενής τομέας

Κατά τον Πρωθυπουργό, η αγροτική παραγωγή βρίσκεται μπροστά σε προκλήσεις, συμπληρώνοντας πως «πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο τις σημαντικές αδυναμίες του αγροτικού τομέα».

Τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση για τους αγρότες:

 • Ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού μέσα απ’ την υποστήριξη νέων αγροτών
 • Επανεκκίνηση για τα συλλογικά συνεργατικά σχήματα των αγροτών
 • Ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και η εθνική και τοπική πιστοποίηση της ποιότητας
 • Έλεγχος κι εξορθολογισμός λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων
 • Μέτρα και δράσεις ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων
 • Βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων με στόχο την αύξηση των εξαγωγών
 • Ανάπτυξη στοχευμένων σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής, όπως τα αρωματικά φυτά
 • Ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας κι υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής από νέο επιστημονικό δυναμικό
 • Επέκταση κι αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών. «Πετύχαμε συμφωνία με τους Θεσμούς για επιπλέον 300 εκατ. για τη βελτίωση κι ανάπτυξη των αγροτικών υποδομών».

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, τα παραπάνω μέτρα θα κατατεθούν σ’ ένα συλλογικό εθνικό σχέδιο.

Για τον Αχελώο

«Για τον Αχελώο πρέπει να υπάρξει λύση ρεαλιστική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και βοηθητική για την αγροτική παραγωγή», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού, τόνισε πως «αφορά τόσο τη βιωσιμότητα, όσο και την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σενάρια της ανάπτυξης είχαν συνδεθεί με το έργο της εκτροπής του Αχελώου, ωστόσο το συγκεκριμένο έργο «έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας».

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved