Την ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο. Πόσο θα αυξηθεί ο μισθός.

Ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο μίλησε για την συμφωνία των Πρεσπών, για τις τομές της Κυβέρνησης και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αναγνωρίζοντας ότι η χώρα αλλά και η οικονομία έχουν ανάγκη από πολιτική σταθερότητα, αναγνωρίζοντας ότι οι μεγάλες θεσμικές και κοινωνικές τομές πρέπει να υλοποιηθούν από μια Κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι μπορεί και ξέρει πώς να τις υλοποιήσει, από την Κυβέρνηση που οδήγησε τη χώρα εκτός μνημονίων, την Κυβέρνηση που ρύθμισε το δημόσιο χρέος καθιστώντας το δημόσιο, λάβαμε την ψήφο εμπιστοσύνης

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση συνεχίζει με αποφασιστικότητα, με επιμονή και με σκληρή δουλειά το έργο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας «με προσανατολισμό το όραμά μας, αυτό που ονομάζουμε δίκαιη ανάπτυξη. Στόχος είναι τον Οκτώβρη του 2019 οι Έλληνες να μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε πως είναι ένα ιστορικό γεγονός καθώς οδηγεί σε μια νέα εποχή συνεργασίας και αλληλεγγύης στα Βαλκάνια αλλά και «την ήττα του εθνικισμού που είναι την ίδια στιγμή και η νίκη των δυνάμεων που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το μέλλον των λαών στους πατριδοκάπηλους».

Στα 650 ο κατώτατος μισθός

Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «σήμερα συζητάμε ένα θέμα που ακουμπά τον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου, των στρατηγικών μας στοχεύσεων αλλά κυρίως ακουμπά τον πυρήνα του κοινωνικού ζητήματος και των κοινωνικών σχέσεων».

Είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή τη σημασία που έχει ο μισθός. Η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης και του περιορισμού των ανισοτήτων περνά μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, την ενίσχυση της εργασίας. Μετά την έξοδο της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων, έχουμε τη δυνατότητα με ασφάλεια να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη συγκεκριμένων πολιτικών που δίνουν σάρκα και οστά σε αυτές τις στοχεύσεις

O Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης στην οικονομία και την εργασία. Όπως είπε η Κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει την εικόνα και να μειώσει την μαύρη εργασία από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας από το 27% που ήταν το 2014 σε 18,3% που είναι σήμερα.

Μετά την προβλεπόμενη διαδικασία, προχωρούμε τόσο στην αύξηση του κατώτατου μισθού όσο και στην κατάργηση του υποκατώτατου. Σας καλώ σήμερα, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών να προβούμε σε ένα βήμα ιστορικής σημασίας

Όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Έτσι, λοιπόν, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 11% και ο υποκατώτατος για του νέους κάτω των 25 ετών ανέρχεται στα 27,5%.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός σήμερα δίνεται ανάσα και ελπίδα στους εργαζόμενους αλλά και σε αυτούς που παίρνουν τα επιδόματα, αφού αυτομάτως αυξάνονται και τα επιδόματα.

«Δίνουμε και μια προοπτική τόνωσης της ανάπτυξης και βεβαίως της δίκαιης ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως πρόκειται για μια Κυβέρνηση των πολλών και όχι των λίγων, μια Κυβέρνηση των πράξεων.

Να εργαστούμε μέχρι το Φθινόπωρο σε αυτήν την κατεύθυνση μετά τις ιστορικές επιτυχίες που αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα, να οργανώσουμε ένα σημαντικό έργο, της εξόδου της χώρας απ’ την κρίση, της ανάκαμψης της οικονομίας και της αναστήλωσης της ελληνικής κοινωνίας

Διαβάστε επίσης:

Έξοδος στις αγορές με 5ετές ομόλογο