Τη δέσμευση για ενότητα ζήτησε ο Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, σε μια περίοδο που είναι πιο σημαντική από ποτέ. Τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μακριά από τις κάμερες.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο -σύμφωνα με πληροφορίες- επισήμανε πως η ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε το σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από τη μνημονική επιτροπεία.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο εν λόγω σχέδιο που κατατέθηκε υπογραμμίστηκαν οι δύο βασικές προθέσεις της Κυβέρνησης:

  • Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό.
  • Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ.

Και ο ίδιος φάνηκε αισιόδοξος πως το σχέδιο αυτό θα γίνει δεκτό από την Κομισιόν.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο παρουσίασε και το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο προτεραιότητα είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, με τις διαδικασίες να ξεκινούν από τον Νοέμβρη «στη βάση των προτάσεων του Ιουλίου 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου».

«Δεσμευτείτε για ενότητα»

Ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο ζήτησε να υπάρχει ενότητα, επισήμανε πόσο αναγκαία είναι σε μια περίοδο που μπορεί «να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπό αυτές τις συνθήκες και μετά από πολλές δηλώσεις, τουλάχιστον από τη μεριά του κ. Καμμένου και μια αβεβαιότητα που ίσως επικρατεί, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς να δεσμευτούν για ενότητα.

Πολύ περισσότερο, «να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση, με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Και ως εκ τούτου, δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Διαβάστε επίσης:

Αρχικά θετική αντίδραση από Κομισιόν για τον ελληνικό προϋπολογισμό

Photo: INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ