Τσίπρας στο υπουργικό: Στις εκλογές του Οκτώβρη θα κριθούμε όλοι

LIKE US ON FACEBOOK

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, ένας είναι ο στόχος να αφήσουμε πίσω το παρελθόν της χρεοκοπίας, στο οποίο όπως είπε μας οδήγησε το παλιό πολιτικό σύστημα ως πολιτικός εκπρόσωπος της εγχώριας ολιγαρχίας. Όσα είπε ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τα νέα μέλη της Κυβέρνησης, γύρω από την οποία όπως είπε «συσπειρώνονται όπως δυνάμεις από όλο το δημοκρατικό φάσμα», ενώ συμπλήρωσε πως στην προσπάθεια της κυβέρνησης ενώνονται δυνάμεις και πρόσωπα που δεν ανήκουν αποκλειστικά στην αριστερά, αλλά και την οικολογία, τη σοσιαλδημοκρατία και τη λαϊκή κεντροδεξιά. Ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο μίλησε για όλα και κάλεσε τους υπουργούς να δουν την μεγάλη εικόνα και να παραμείνουν αφοσιωμένοι.

«Να συνεχίσετε αφοσιωμένοι στους μεγάλους στόχους που έχουμε και τους πετυχαίνουμε και να μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε μια από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, η Ελλάδα είναι πλέον μόνιμη πηγή καλών ειδήσεων στη διεθνή σκηνή ενώ επισήμανε ιδιαίτερα τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως η οικονομία ανακάμπτει και η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι « έξοδος στις αγορές ολοκληρώθηκε με τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται όχι απλά στα επίπεδα πριν τη κρίση αλλά στα επίπεδα που βρισκόταν το 2000». Όπως διευκρίνισε, χθες οι αγορές έκλεισαν με το επιτόκιο στο 3,74% για το δεκαετές και στο 3,08% για το πενταετές. «Αυτές τις ειδήσεις δεν θα τις δούμε πράγματι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αυτές τις μέρες», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι καταψήφισε προτάσεις που κατοχυρώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα των αγαθών, ενώ σημείωσε ότι θα είναι και το Σύνταγμα ένα από τα διακυβεύματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Έκανε λόγο για θεσμική νίκη, αναφερόμενος στην υπερψήφιση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ σημείωσε επίσης ότι είχε ανακοινωθεί δέσμη μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, με μέτρα αυτά να είναι πλέον νόμοι του κράτους.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για εφαρμογή πολιτικών που εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τόνισε ότι μπαίνουν οι βάσεις για να αποκτήσει η χώρα μια αξιόπιστη πολιτική στέγης για τους πολλούς. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προγράμματα επιδότησης ενοικίου 300 εκατ. ευρώ και δανείου 200 εκατ. ευρώ, που αφορά συνολικά 440.000 νοικοκυριά και 1.127.000 πολίτες.

Για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου

Αναφορικά με το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, ο κ. Τσίπρας το χαρακτήρισε τομή για τη χώρα μας. «Η συρρίκνωση των οικογενειακών εισοδημάτων κατά 40% στη διάρκεια της καταστροφικής πενταετίας 2010-2015, οδήγησε το οικογενειακό κόστος για την κατοικία στα ύψη και για πρώτη φορά η χώρα μας βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρό κοινωνικό στεγαστικό πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ενώ μίλησε για τα μέτρα της Κυβέρνησης, μέτρα ανάχωμα στις αυξανόμενες τότε εξισώσεις.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πρώτο νόμο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπου «προχωρήσαμε στην επιδότηση ενοικίου από 70 μέχρι 220 ευρώ για 22.000 οικογένειες για τα έτη 2015-2016 με άμεση καταβολή ποσού στον ιδιοκτήτη», προσθέτοντας πως «στη συνέχεια εντάξαμε όλους τους άστεγους στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και στα προγράμματα Στέγαση και Επανένταξη και Στέγαση και Εργασία”, πρόσθεσε.

Σήμερα όμως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα. Να αρχίσουμε να οικοδομούμε μια συνολική οριζόντια πολιτική για να εγκαθιδρύσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας

Η πολιτική αυτή κινείται γύρω από δύο βασικούς άξονες. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε: 

Πρώτον το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ, που έχουμε ήδη εξασφαλίσει από τον προϋπολογισμό μας, το οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα.

Πολύ κρίσιμη παράμετρος, σημείωσε, είναι ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράτε ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος και η επιλογή αυτή έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα οριζόντια μέτρα στήριξης του παιδιού που έχουμε ήδη λάβει. Και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για το παιδί από 822 εκατομμύρια ευρώ που τον βρήκαμε το 2015, στο 1 δισ. 416 εκατομμύρια ευρώ το 2018. Όπως εξήγησε, πρόκειται για αύξηση 594 ευρώ, δηλαδή 72% σε μια μόνο τετραετία.

Σας ζητώ να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση για το κρίσιμο οκτάμηνο μέχρι τις εκλογές του Οκτώβρη όπου θα κριθούμε. Ο λαός θα έχει να συγκρίνει πού ήταν η χώρα όταν την παραλάβαμε και πού θα βρίσκεται το Φθινόπωρο του 2019

Διαβάστε επίσης:

Κοτζιάς για τον Καμμένο: Υπάρχουν κι άλλα μηνύματα με απειλητική λειτουργία

Photo: George Vitsaras / SOOC
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved