Τον Ιούλιο του 2015 πήρα αποφάσεις με καθαρό μυαλό, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του SPD, σε ομιλία που παραχώρησε το Σάββατο στο Βερολίνο.

«Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, ήταν όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στο συνέδριο του SPD.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι: «Και η σύγκριση ήταν τρομακτική. Διότι η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία εξαιτίας μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει το πλούτο της σε τράπεζες του εξωτερικού», ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση προτίμησε τον δύσκολο συμβιβασμό:

Συνεπώς η επιλογή της εξόδου από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που σε κάποιους ακούγονταν εξόχως επαναστατική και αριστερή επιλογή, ήταν στη πραγματικότητα η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, προς όφελος αυτής της ελίτ. Μια βίαιη αναδιανομή πλούτου από κάτω προς τα πάνω. Βιαιότερη από αυτή των μνημονίων της λιτότητας. Προτιμήσαμε λοιπόν να δύσκολο συμβιβασμό

«Δε χάσαμε όμως ποτέ το βασικό μας προσανατολισμό: Να σκεφτόμαστε σε κάθε μας βήμα για ποιους παλεύουμε. Για ποιους δίνουμε μάχες. Για ποιους διαπραγματευόμαστε σκληρά σε ένα αντίξοο ευρωπαϊκό περιβάλλον από πλευράς πολιτικών συσχετισμών», συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Βερολίνο.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι «και σήμερα αν αισθάνομαι ότι πετύχαμε και δικαιωθήκαμε για τις δύσκολες επιλογές μας δεν είναι μόνο γιατί αποφύγαμε αυτή την ολική καταστροφή την οποία σας περιέγραψα, ούτε μόνο ότι πετύχαμε να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και αντί ελλειμμάτων να έχουμε πλεονάσματα και διαρκώς πάνω από το στόχο».

Μιλώντας για τα όσα έχει καταφέρει η κυβέρνηση, ανέφερε ότι αυτή έχει μειώσει «κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες την ανεργία, έχοντας πετύχει την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας που ήταν αποκλεισμένοι».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για όλους τους πολίτες, στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά και σε θέματα που αφορούν την Παιδεία και την Υγεία:

Έχοντας θεσπίσει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για όλους τους πολίτες αντιμετωπίζοντας την ακραία φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση. Έχοντας στηρίξει όσο περισσότερο μπορούσαμε το διαλυμένο κοινωνικό κράτος. Έχοντας πετύχει μια δύσκολη αλλά δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που εγγυάται ένα βιώσιμο και δίκαιου σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Έχοντας επαναφέρει τη κανονικότητα στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που δεν είχαν δασκάλους μέχρι τη μέση της χρονιάς και αντί για βιβλία έκαναν μαθήματα με φωτοτυπίες

«Αυτή είναι η δική μας επιτυχία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο του SPD.

Διαβάστε ακόμη τι προηγήθηκε στη συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς:

Συνάντηση Τσίπρα – Σολτς χωρίς καμία αναφορά στις συντάξεις