«Εγώ και ο Ζόραν βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μόναχο, κατά την ομιλία που παραχώρησε στο πλαίσιο της 55ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Μόναχο, αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε ότι «η Ιστορία δεν γράφεται από εκείνους που φοβούνται και τρέμουν μπροστά στις αλλαγές, αλλά από εκείνους που τολμούν».

«Η ενίσχυση της εθνικής ρητορείας και του εθνικισμού ως απάντηση σε παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις είναι σαν να σπρώχνουμε τον τροχό της Ιστορίας προς τα πίσω», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του.

Ο ίδιος στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Αυτή η θέση είναι επικίνδυνη, καταστροφική και “βόμβα” στα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνοχής» και δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με βάση τις αξίες μας:

Η ανθρωπότητα ανθίζει μέσα από την εταιρική σχέση και τη συνεργασία

Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «θέσαμε τέλος σε μια μακροχρόνια διαφωνία 30 χρόνων με τη Βόρεια Μακεδονία μέσα από μια πολύ δύσκολη στην υλοποίησή της συμφωνία, τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για το πού μπορεί να οδηγήσει ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι η συμφωνία των Πρεσπών:

Είναι ό,τι καλύτερο για τις δύο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη

Συνάντηση με Αμερικανούς γερουσιαστές

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας και οι γερουσιαστές μίλησαν για την προοπτική της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας μετά την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου τον Δεκέμβριο του 2018.

Παράλληλα, συζητήθηκαν ζητήματα ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ενεργειακής πολιτικής, περιφερειακής ασφαλείας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στον ρόλο της Τουρκίας, αλλά και στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Βενεζουέλα.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα.

Οι γερουσιαστές απ’ την πλευρά τους υπογράμμισαν τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επαίνεσαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης τόσο για την οικονομική ανάπτυξη, όσο και για την επίλυση του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας.

Διαβάστε ακόμη:

Σύντομη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Μόναχο

Photo:  Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti