Σκληρή ήταν η κριτική που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, μετά την ομιλία και τις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Δεν θα ζητήσω εκλογές πέντε μήνες μετά την εκλογή σας», τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

«Η νέα Βουλή έχει δυο σημαντικές αλλαγές», ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, τονίζοντας ότι αυτή «είναι η πρώτη Βουλή μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, που συγκροτείται με τη χώρα να έχει ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία και να βρίσκεται εκτός μνημονίων».

«Και η δεύτερη σημαντική αλλαγή, είναι και πρώτη Βουλή επίσης χωρίς την προσβλητική για τη δημοκρατία παρουσία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που επίσης αποτελεί μια νίκη, νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και της δημοκρατίας», πρόσθεσε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση στο εξωτερικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα της χαριστεί στο εσωτερικό.

Θα έχετε κριτική και αντιπολίτευση επί της ουσίας και όχι επί της επικοινωνίας. Δυστυχώς τα πρώτα δείγματα γραφής σας προκαλούν ανησυχία. Είπατε πως θέλετε να είστε πρωθυπουργός όλων, αλλά οι πρώτες ενέργειες δεν δείχνουν αυτό. Συγκεντρώσατε υπερεξουσίες στο πρωθυπουργικό γραφείο, την ΕΥΠ, την ΕΡΤ, το ΑΠΕ. Παύσατε τον αρχηγό της Αστυνομίας από την πρώτη μέρα κιόλας

Ο κ. Τσίπρας στη Βουλή απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη μίλησε για «ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, με στρατιές συμβούλων που αναφέρονται απευθείας σε σας. Και την αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους. Αυτό τελικά εννοούσατε για την Ελλάδα που θα γίνει πιο γαλάζια; Τα παιδιά σας στον κρατικό μηχανισμό».

Χαρακτηριστικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι: «Δεν σκοπεύουμε κύριε Μητσοτάκη, να ακολουθήσουμε μοντέλο αντιπολίτευσης που επιλέξατε εσείς», αλλά και ότι δεν πρόκειται να ζητήσει εκλογές πέντε μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης:

Δεν πρόκειται εγώ να ζητήσω εκλογές μόλις πέντε μήνες μετά την εκλογή σας κύριε Μητσοτάκη, όπως κάνετε εσείς από τις αρχές του 2016

«Ούτε πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο αυστηροί και πιο σκληροί μαζί σας. Αντιθέτως όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού, θα τη στηρίζουμε στο εξωτερικό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται να σας χαριστούμε στο εσωτερικό», πρόσθεσε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να ισχυριστεί πως παραλαμβάνει άδεια ταμεία: «Χρειάστηκε μόλις δέκα μέρες για να συνειδητοποιήσετε πως η υπόσχεση για μείωση  των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν μία υπόσχεση χωρίς βάση».

Έχετε πολιτική εντολή, γεμάτα ταμεία χάρη σε μας, χαμηλό επιτόκιο πάλι χάρη σε εμάς, στήριξη από την αντιπολίτευση που εμείς δεν είχαμε. Σας το λέμε ανοιχτά. Γιατί δε προσπαθείτε; Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα από τη πρώτη μέρα;

«Όταν προεκλέχτηκα εγώ, από όλα τα παραπάνω, είχα μόνο το πρώτο. Τη λαϊκή εντολή. Ούτε σταθερότητα, ούτε ρευστότητα, ούτε στήριξη. Είχε φροντίσει ο κύριος Σαμαράς για αυτό. Εσείς τα έχετε όλα. Γιατί δεν διεκδικείτε;», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή.

Όσον αφορά την επιλογή του πρωθυπουργού, να βάλει γ.γ. Δημόσιας Τάξης τον πρώην αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να θυμίσει στον κ. Μητσοτάκη:

Κύριε Μητσοτάκη, επιλέξατε να κερδίσετε πολιτικά και εκλογικά οφέλη από μια εθνική τραγωδία, στην Ανατολική Αττική. Στοχοποιήσατε εμένα, την κυβέρνηση, τους κρατικούς λειτουργούς. Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και μόλις τελείωσε επιχειρησιακά η τραγωδία, έκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού, Νίκου Τόσκα, που την έθεσε από τη πρώτη ημέρα και ζήτησα τις παραιτήσεις των αρχηγών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής

«Τότε μάλιστα εσείς με δηλώσεις σας είχατε επιτεθεί ονομαστικά στον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ στον κύριο Τσουβάλα. Και μάλιστα είχατε πει: “Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά του. Κανείς Έλληνας δεν νιώθει ασφάλεια ότι μπορεί να διαχειριστούν μια άλλη φυσική καταστροφή”. Και σήμερα, τον άνθρωπο που ηγείτο τότε της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κύριο Τσουβάλα, και αναρωτιόσασταν αν κοιμάται τα βράδια και αν είναι δυνατόν να διαχειριστεί άλλες φυσικές καταστροφές, τον κάνατε γ.γ. Δημόσιας Τάξης. Δηλαδή πολιτικό προϊστάμενο της αστυνομίας. Τον επιστρέψατε αναβαθμισμένο. Να σας αντιστρέψω το ερώτημα λοιπόν. Εσείς τώρα πώς κοιμάστε τα βράδια; Είστε υπερήφανος και ευτυχής για αυτό;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συνέχεια στις «έξι ένοχες σιωπές» του κ. Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις δεν αναφέρθηκε ούτε στο ασφαλιστικό ούτε στο αφορόλογητο:

Μας μιλήσατε για 6 αλήθειες αλλά εγώ θα σας μιλήσω για τις 6 ένοχες σιωπές σας. Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό, ποιος θα καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που προκύπτει. Δεύτερον, τα επιδόματα. Δεν μας είπατε εάν θα τα διατηρήσετε, είπατε μόνο ότι είναι επιδόματα φτώχειας. Ποια είναι; Το ΚΕΑ; Το επίδομα ανεργίας; Το στέγασης; Το οικογενειακό επίδομα

«Τα αναπηρικά επιδόματα είναι επιδόματα φτώχειας; Θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν; Τρίτη ένοχη σιωπή, δεν είπατε κουβέντα αν θα διατηρήσετε το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη παροχή 13ης σύνταξης. Τέταρτη, δεν είπατε κουβέντα για το αφορολόγητο που ζητούν οι δανειστές. Πέμπτη ένοχη σιωπή, η εισφορά αλληλεγγύης που εμείς θα είπαμε πως θα καταργήσουμε ως 20.000 ευρώ και θα μειώσουμε δραστικά για εισοδήματα πάνω από αυτά. Και τέλος η προκαταβολή φόρου, που από το 2020 θα πάει από το 100% στο 50%», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή.

Τέλος, σχετικά με συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για υποκρισία του κ. Μητσοτάκη αναφερόμενος στην επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Τερέζα Μέι και πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών: «Σας το λέγαμε και πριν τις εκλογές πως θα το βρείτε μπροστά σας».