Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος του έτους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία που παραχώρησε στην 83η ΔΕΘ, την πρώτη μεταμνημονιακή, αλλά και τη μεγαλύτερη ΔΕΘ των τελευταίων 20 χρόνων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του έτους, η κυβέρνηση νομοθετεί τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει μέχρι και 50% για 1,2 εκ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.

Η συγκεκριμένη μείωση ΕΝΦΙΑ αναμένεται να γίνει σε δυο φάσεις, από 1 Σεπτεμβρίου του 2019 η πρώτη και από 1 Σεπτεμβρίου του 2020 η δεύτερη.

Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιάζεται ταυτόχρονα και «η πλήρης αλλαγή και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα».

Ξεκινώντας την ομιλία του στο Βελλίδειο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι: «Ιδιαίτερη χαρά και τιμή να εγκαινιάζω την 83η ΔΕΘ, την πρώτη Διεθνή Έκθεση που μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, δεν γίνεται κάτω από τη σκιά των Μνημονίων που βάραιναν την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», ενώ τόνισε ακόμη πως:

Τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι πήραμε τις σωστές αποφάσεις και δικαιωθήκαμε

«Παρά τις κριτικές, παρά τις φουρτούνες και τις αναταράξεις, την πολεμική, ακόμα και την υπονόμευση, αποδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι τότε τελικά πράξαμε το σωστό», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

Μιλώντας για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι: «Η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια διαφορετική χώρα. Μια χώρα που μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά».

Κι αυτό είναι ένα έργο όλων, αλλά ειδικότερα εκείνων που την περίοδο των μνημονίων και των μέτρων λιτότητας έκαναν τις μεγαλύτερες θυσίες, εκείνων που άντεξαν στις δυσκολίες και σήκωσαν βάρη που πολλές φορές δεν τους αναλογούσαν.

Σήμερα μπορώ να κοιτάξω στα μάτια κάθε έναν και κάθε μια από όλους εσάς, και να πω ότι η επιμονή και η υπομονή σας έδωσε καρπούς. Και το μέλλον ανήκει πλέον σε εσάς. Ανήκει στους πολλούς

«Το τέλος των μνημονίων δεν ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη. Τρία χρόνια πριν αλλά και σχεδόν κάθε μέρα όλα αυτά τα χρόνια, λίγοι ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι θα τα καταφέρουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι σήμερα από αυτό το βήμα, της ιστορικής 83η ΔΕΘ, «δεν ήρθα εδώ για να σας μοιράσω παροχές. Ήρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα.Το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής που ανατέλλει πια για τον τόπο μας».

Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα ξανά μετά από 9 ολόκληρα χρόνια σε τροχιά ανάκαμψης», ενώ επισήμανε όσα κατάφερε η κυβέρνηση μέχρι και σήμερα:

Πιο συγκεκριμένα, για την οικονομία ανέφερε ότι:

  • Για έξι συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2018 που αναμένεται να κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2,5%.
  • Η ανεργία από το 27% που βρισκόταν το 2015 έφτασε στο 19,1% τον περασμένο Ιούνιο.
  • Πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί εντός της τριετίας. Και το 70% από αυτές είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι «οι θεμελιώδεις δείκτες δείχνουν σταθερή βελτίωση» και ότι «η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τις τρεις τελευταίες χρονιές, τους υπερβαίνει κατά πολύ. Πράγμα που αναμένεται και φέτος».

Ο πρωθυπουργός απ’ το βήμα της 83ης ΔΕΘ δήλωσε επίσης ότι «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια», «να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού». Και αυτό σύμφωνα με τον ίδιο «για να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και την σταθερότητα της οικονομίας, χωρίς να θέσουμε σε διακινδύνευση όλα όσα πετύχαμε με κόπο και σκληρή δουλειά».

Το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με ασφάλεια και ότι οι πρόσκαιρες αναταράξεις στις αγορές από εξωγενείς παράγοντες, δεν ανησυχούν την κυβέρνηση για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από σήμερα, χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας που η χώρα έχει εξασφαλίσει για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το 2020.

«Διαμορφώνονται λοιπόν οι συνθήκες να σχεδιάσουμε και να οικοδομήσουμε με ασφάλεια την μεταμνημονιακή Ελλάδα, την Ελλάδα της νέας εποχής» ανέφερε ο πρωθυπουργός, θέτοντας το ερώτημα:

Πώς την ονειρευόμαστε αυτήν την Ελλάδα. Θα βγάλουμε διδάγματα από τη κρίση; Ή θα γυρίσουμε πίσω στις αιτίες που τη προκάλεσαν; Θα γυρίσουμε πίσω ή θα φύγουμε μπροστά, ανοικοδομώντας τη χώρα σε νέες βάσεις;

«Εμπεδώνοντας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «μια νέα πρακτική δημοκρατικής διακυβέρνησης, δημιουργώντας ένα νέο οικονομικό μοντέλο, ανασυγκροτώντας την παραγωγή,επενδύοντας στη καινοτομία και τη ψηφιακή σύγκλιση, στη γνώση και στις νέες τεχνολογίες,καταπολεμώντας τις ανισότητες, δίνοντας ισότιμη πρόσβαση στη παιδεία και στο πολιτισμό σε όλους τους πολίτες. Αυτό είναι το όραμά μας για την αναγέννηση της πατρίδας μας, που σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας: Να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά».

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι «έχουμε το σχέδιο και το κάνουμε πράξη» και πως «το όνομα αυτού του σχεδίου είναι: Δίκαιη Ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρώτος στόχος αυτού του σχεδίου είναι η ανάκτηση της εργασίας, ενώ σημείωσε ότι απαιτεί πολιτικές που στηρίζονται βασικά σε δύο πυλώνες:

  1. Στη στήριξη των επενδύσεων και τη διαρκή εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεις.
  2. Στην προστασία της μισθωτής εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

«Η επιτυχημένη πορεία των δύο τελευταίων ετών θα συνεχιστεί. Για για επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα και με στόχο μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα» ανέφερε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι:

Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει πρώτα και κύρια στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος

Για την κατάργηση των μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ

«Η μεγάλη αγωνία όμως αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019»,σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι: «Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται».

Μιλώντας για το πλεόνασμα ανέφερε ότι: «Αντίθετα είμαι βέβαιος ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου» και ότι «αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019».

«Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αύξηση του κατώτατου μισθού

Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε: «Μετά από τις σαρωτικές μειώσεις του 2ου Μνημονίου, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Για τα αναδρομικά σε ενστόλους

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι: «Μέχρι το τέλος του έτους, λοιπόν, καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι δίκαιο και έγινε πράξη».

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογίας επιχειρήσεων

«Από 1/1/19 επίσης, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.

Αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

Επιπλέον λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα», ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ για τη φορολογία των επιχειρήσεων επισήμανε ότι:

Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%

Επιδότηση ενοικίου

«Προχωράμε επίσης από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες».

Για τις προσλήψεις

Ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ ανέφερε για τις προσλήψεις ότι: «Άμεσα προχωράμε σε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Και ταυτόχρονα προχωράμε σε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία».

Για το ΦΠΑ και τη φορολογία αγροτών

«Από 1/1/19 προχωράμε στη κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις», τόνισε ο Τσίπρας για τους αγρότες, ενώ για το ΦΠΑ δεσμεύτηκε:

Από 1/1/21 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%

Για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα

«Προχωράμε στην επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας. 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20», σημείωσε ο ίδιος απ΄το βήμα της 83ης ΔΕΘ.

Τον Οκτώβριο η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Για την Συνταγματική αναθεώρηση ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ υπογράμμισε ότι: «Και τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα: Να εκκινήσουμε τον Οκτώβριο τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις υπερώριμες και αναγκαίες για την διεύρυνση της δημοκρατίας, για την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών, για την κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για Υπουργούς και Βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες, για τον εξορθολογισμό των σχέσεων και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους», προσθέτοντας ότι:

Και είμαι βέβαιος ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα συμβάλει τα μέγιστα στην μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των κρατικών θεσμών, μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Γιατί τελικά αυτός είναι και ο μεγάλος στόχος της Συνταγματικής αναθεώρησης. Η αποκατάσταση της ίδιας της πολιτικής, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία

Γήπεδο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών στον ΠΑΟΚ

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της, αλλά και την παραχώρηση γηπέδου στον ΠΑΟΚ.

Ειδικότερα, ο ίδιος είπε ότι: «Τήρησα τις δεσμεύσεις μου για το μετρό, για τον ΟΑΣΘ, γι την επιστροφή των ελεύθερων χώρων στο λαό της Θεσσαλονίκης», ενώ πρόσθεσε ότι ο ΠΑΟΚ θα αποκτήσει το γήπεδο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει:

Και συνεχίζουμε, σήμερα είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι παραχωρούμε άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει το γήπεδο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στη πόλη της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωσε ακόμη ότι «προχωράμε άμεσα στις απαραίτητες διεργασίες, τον έλεγχο και την έγκριση του ειδικού Χωρικού Σχεδίου, προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την ανάπλαση και αναμόρφωση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ. Στόχος το 2019 να γίνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μια ΔΕΘ με σύγχρονες εκθεσιακές υποδομές και ένα νέο πάρκο στο κέντρο της Πόλης».

Το μήνυμα για τη συμφωνία των Πρεσπών

Την ίδια ώρα που σε εξέλιξη μπροστά από το Βελλίδειο σημειώνονταν επεισόδια στο συλλαλητήριο για το όνομα της Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως «θέλουμε τη Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη καρδιά της Βαλκανικής Συνανάπτυξης. Κόμβο εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών. Γέφυρα πολιτισμών και όχι φράχτη. Πόλη με γυρισμένη τη πλάτη στους γείτονές της και στην οικονομική της ενδοχώρα».

Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές για τη συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ακόμη ότι: «Γιατί στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλοδοξία, δεν αξίζει ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός. Στη Θεσσαλονίκη αξίζει μονάχα να φύγει μπροστά» και ότι:

Με αυτοπεποίθηση και κατανόηση, με διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας προσεγγίζουμε τους γείτονες μας. Αυτό κάνουμε στην οικονομία και το εμπόριο. Αυτό κάνουμε στον πολιτισμό. Αυτό και στις διεθνείς μας σχέσεις

«Πρότυπο αυτής της στάσης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Που ανοίγει τους Έλληνες στον κόσμο. Που μετατρέπει τη χώρα μας σε παράγοντα λύσεων. Που καθιστά την Θεσσαλονίκη και πάλι πρωτεύουσα των Βαλκανίων» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι:

Με αυτό το όραμα, με αυτή την πίστη Με περηφάνια και αίσθηση του εθνικού καθήκοντος. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα προχωρήσω και θα προχωρήσουμε μπροστά για μια Ελλάδα που μας αξίζει. Γιατί, όπως λέει ο ποιητής, δε μας αξίζει τίποτα λιγότερο από τον ουρανό

Διαβάστε ακόμη:

Τα μετρημένα «θα» της ΔΕΘ και όσα πραγματικά άλλαξαν σε έναν χρόνο

Photo: ΑΠΕ – ΜΠΕ