«Η κα Μέρκελ έρχεται σε μια Ελλάδα διαφορετική απ’ την Ελλάδα της προηγούμενης επίσκεψής της», δήλωσε ο κ. Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις του με την Γερμανίδα καγκελάριο. Όσα ειπώθηκαν στις κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Μέρκελ μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.
Κατά τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Μέρκελ συζητήθηκαν τα θέματα της οικονομίας, η συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το μεταναστευτικό. Και οι δύο ηγέτες έδωσαν το μήνυμα ότι κοιτάζουν μπροστά.
«Η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που πολλές φορές ήταν ακατανόητα από τους πολίτες και συχνά άδικα. Σήμερα, όμως, εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση με σοβαρές πληγές που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας, όμως, την κοινωνία όρθια και με την έγνοια μας να είναι πάντα στους πιο ευάλωτους», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η Ελλάδα σημειώνει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας, μεταρρυθμίσεις που έχουν τη συναίνεση της κοινωνίας γιατί δίνουν προοπτική και έχουν αποτελεσματικότητα.
«Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν αλλά με πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα καταφέραμε και αφήσαμε πίσω μας τις διαφορές. Καταπολεμήσαμε στερεότυπα και από τις δύο πλευρές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι διανύσαμε μια περίοδο σκληρής διαπραγμάτευσης, με δύσκολους συμβιβασμούς, προσθέτοντας πως αυτή είναι και η πορεία της Ευρώπης.
Διαφωνήσαμε σε πολλά και διαπιστώσαμε πως τότε όπως και σήμερα μας χώριζαν διαφορές αλλά τις ξεπεράσαμε και βρήκαμε κοινό τόπο, γιατί αυτό που προείχε ήταν η διάσωση της Ελλάδας
Οι πολίτες της Ευρώπης, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, οφείλουν να ορθώσουν το δημοκρατικό της ανάστημα για να αποτρέψουν τις δυνάμεις που θέλουν να γυρίσουν στη σκοτεινή Ευρώπη του μίσους και του φόβου.
Όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός συζήτησε με την κα Μέρκελ για τον πρώτο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά την οικονομική και μεταναστευτική κρίση, για την προσφυγική κρίση και την ανάγκη καθιέρωσης μιας ευρωπαϊκής πολιτικής με πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης στις χώρες πρώτης γραμμής. Παράλληλα, συζήτησαν για τα Βαλκάνια, την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.
«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και εγώ πιστεύω ότι είναι ένα μοντέλο για πιθανές συμφωνίες για αποδεκτές λύσεις στο μέλλον», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ ανέφερε πως μίλησαν και για το Κυπριακό και για την Τουρκία.
«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε την συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας άλλος. «Δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα ούτε τις δύσκολες και απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και στο νέο πλαίσιο με τη Γερμανία να αποτελεί ένας από τους πιο σημαντικούς επενδυτές στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως συμφωνήθηκε η Γερμανία να είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2020.
Μέρκελ: Πράγματι κλείνει ένας κύκλος- Η κατάσταση έχει αλλάξει
Απ΄τη μεριά της η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε πως πράγματι κλείνει ένας κύκλος, τονίζοντας πως οι δύο πλευρές είχαν δύο διαφορετικά σημεία αναφοράς, κάτι που επιτεύχθηκε επειδή υπήρχε εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια.
Γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο, ήταν οι Έλληνες που έπρεπε να υποστούν επώδυνες καταστάσεις,κυρίως για τα άτομα που δεν είχαν δουλειά
Όπως δήλωσε δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής κατάστασης αλλά η απαρχή μιας άλλης, τονίζοντας πως θα γίνει προσπάθεια να δίνονται ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους και βήμα προς βήμα βελτιώνεται η κατάσταση.
Ευχαρίστησε το γεγονός ότι η Γερμανία θα γίνει η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ. «Με τα 4 εκ. τουριστών δημιουργείται ένας στενός δεσμός μεταξύ των κρατών και τους τόσους Έλληνες που ζουν στη χώρα μας», τόνισε η κα Μέρκελ.
Αναφορικά με το προσφυγικό, η κα Μέρκελ τόνισε πως η Ελλάδα μπόρεσε να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα και να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση με την Τουρκία.
Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι μεγάλη πρόκληση. Βλέπω μαζί με την Ελλάδα πόσο απαραίτητη είναι η διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής. Απέχουμε πολύ από το αποτέλεσμα αλλά θα τα καταφέρουμε
Η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε τα συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, μια συμφωνία που κάνει καλό σε όλη την Ευρώπη και έχει οφέλη για όλους ενώ αναφερόταν στην ΠΓΔΜ ως “Βόρεια Μακεδονία”.
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αναφορικά με τις διαδηλώσεις, ο κ. Τσίπρας είπε πως έχει αλλάξει το γεγονός ότι όταν είσαι στη θέση του Πρωθυπουργού «είσαι υποχρεωμένος να εκπροσωπείς όλους τους πολίτες της χώρας, είναι μια θέση που σε γεμίζει ευθύνη για να βρεις την καλύτερη δυνατή λύση προς όφελος όλων που εκπροσωπείς, αυτούς που διαδηλώνουν και αυτούς που όχι, αυτούς που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, τους άνεργους αλλά και αυτούς που φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους. Είσαι υποχρεωμένος να βρίσκεις και τον ρεαλιστικό δρόμο, ώστε η συνισταμένη να είναι επωφελής προς όλους».
Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιρρήσεις του κ. Μητσοτάκη αλλά και το deal που υποστηρίζει πως έγινε με την Ευρώπη, η κα Μέρκελ δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων ως προς το ονοματολογικό και των μεταρρυθμίσεων των οικονομικών και δεν θα μπορούσε να υπάρχει.