Την πρόθεσή των «27» της Ε.Ε. να μην αλλάξουν τη συμφωνία για το Brexit εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής για τη συμφωνία για το Brexit.

Έκανε μάλιστα λόγο για αντιδράσεις από δυνάμεις που θέλουν λιγότερη Ευρώπη, επισημαίνοντας τον κίνδυνο της ανόδου της Ακροδεξιάς.

Ενημέρωσε πως έγινε συζήτηση για το πολυετές πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης καθώς επίσης και για ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.

Δυστυχώς σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα που συζητήσαμε αυτές τις ημέρες αποφάσεις δεν πήραμε. Για άλλη μα φορά αποδεικνύεται ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει την τόλμη και τη συνοχή

Εκτός του Brexit, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, στα άλλα τρία κρίσιμα ζητήματα υπάρχει ο κίνδυνος οι αποφάσεις να μετατεθούν στις καλένδες.

«Κατά την άποψή μου αυτό είναι σκοπιμότητα από τις δυνάμεις που επενδύουν στη λογική της λιγότερης Ευρώπης, ότι κάθε χώρα πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη τα προβλήματα της. Θεωρούν ότι θα είναι πιο ενισχυμένες μετά τις ευρωεκλογές, αφού σε πολλές χώρες επικρατεί ένας αέρας ακροδεξιάς», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Για το νέο σύστημα ασύλου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι φαίνεται πως κάποιες δυνάμεις επιχειρούν να μεταθέσουν τη συζήτηση για τη Συνθήκη του Δουβλίνου, και αυτό για την ελληνική Κυβέρνηση κρύβει σκοπιμότητες. Η Ελλάδα ζήτησε να μην καθυστερήσει η αναθεώρηση, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως το ζήτημα θα το θέσει και στη Σύνοδο των χωρών του Νότου.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός είπε αναφορικά με το πώς θα πράξουν οι ΑΝΕΛ εάν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στην ελληνική Βουλή:

Μην προδικάζετε, θα σας αφήσω σε αγωνία. Δεν έχω ακούσει σημερινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, οπότε όλα καλά

Δήλωση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δήλωση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. #EUCO

Gepostet von Alexis Tsipras am Freitag, 14. Dezember 2018

Διαβάστε ακόμα:

Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο για το Brexit